Κυρώσεις 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στα κράτη-μέλη που αρνούνται την υποδοχή τους

Κυρώσεις 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα στα κράτη-μέλη που αρνούνται την υποδοχή τους

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, απάντησε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ερώτημα που είχε καταθέσει πριν λίγες μέρες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την αυστηροποίηση των κυρώσεων που προβλέπονται στο Δουβλίνο ΙΙΙ. 

Η ερώτηση ήρθε σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, καθώς και λόγω των ανεπαρκών αποτελεσμάτων που έχουν σημειωθεί στην διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων. Ο κ. Παπαδημούλης είχε ζητήσει την αυστηροποίηση του πλαισίου που ορίζει η Συνθήκη του Δουβλίνου για όσα κράτη-μέλη αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ο Δημ. Αβραμόπουλος απάντησε στο σχετικό ερώτημα, αναφέροντας ότι πράγματι «η Επιτροπή υπέβαλε στις 4 Μαΐου 2016 πρόταση για αναδιατύπωση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» , με την οποία συμπληρώνεται το ισχύον σύστημα με διορθωτικό μηχανισμό κατανομής για τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Εν προκειμένω, η πρόταση προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 ευρώ ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων».

Αναλυτικά η ερώτηση του Ευρωβουλευτή και η απάντηση της Επιτροπής:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

«Πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο κάνουν λόγο για αυστηροποίηση του πλαισίου της Συνθήκης του Δουβλίνου και τιμωρητική ρήτρα στα κράτη μέλη με πρόστιμο 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνούνται να δεχτούν.

Η πρόταση της Επιτροπής φαίνεται ότι στόχο έχει να θέσει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης τη μεταφορά 160.000 προσφύγων στην ΕΕ, τη στιγμή που μόνο το 1% έχει ανακατανεμηθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σκοπεύει, πέραν αυτού, να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ που ορίζει ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα προειδοποίησης και στη συνέχεια αναστολής δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους όταν παρατηρείται ότι διαπράττει «σοβαρή και διαρκή παραβίαση» της Συνθήκης;

– Η περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς Συνθήκες είναι υπό συζήτηση;

– Πώς θα αποφύγει η Επιτροπή την άρνηση ορισμένων κρατών μελών να συμμετέχουν συνολικά στη Συνθήκη του Δουβλίνου, προκειμένου να αποφύγουν και τις κυρώσεις;».

Απάντηση της Επιτροπής (19.8.2016)

«Η Επιτροπή υπέβαλε στις 4 Μαΐου 2016 πρόταση για αναδιατύπωση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» , με την οποία συμπληρώνεται το ισχύον σύστημα με διορθωτικό μηχανισμό κατανομής για τις περιπτώσεις στις οποίες τα κράτη μέλη θα έχουν να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο. Εν προκειμένω, η πρόταση προβλέπει διάταξη για τη χρηματοδοτική αλληλεγγύη, σύμφωνα με την οποία κράτος μέλος που προσωρινά δεν συμμετέχει στο διορθωτικό μηχανισμό κατανομής οφείλει να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης ύψους 250.000 EUR ανά αιτούντα στα κράτη μέλη που εν τέλει προσδιορίζονται ως υπεύθυνα για την εξέταση αυτών των αιτήσεων.

Μόλις ο νέος κανονισμός εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη, με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τη Δανία, χώρες που έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για τη συμμετοχή τους σύμφωνα με τα σχετικά πρωτόκολλα.

Στις 16 Μαρτίου 2016, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη της έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση , στην οποία διατυπώνει συστάσεις για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης. Έκτοτε, η Επιτροπή εξέδωσε τέσσερις μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση , στην τελευταία από τις οποίες διαπιστώνεται ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αναλάβει δράση σε περίπτωση που κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή