Κοτζιάς: «Μαζί στον δρόμο Ε.Ε. και δομών ασφαλείας»

Κοτζιάς: «Μαζί στον δρόμο Ε.Ε. και δομών ασφαλείας»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καλό κλίμα και με διακριτικότητα, προκειμένου να μη θιγούν ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην ήδη προβληματική εσωτερική πολιτική κατάσταση της ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή επίσκεψη και οι επαφές που είχε εκεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Παρακάμφθηκαν ζητήματα που εκ των πραγμάτων δεν έχει νόημα να συζητηθούν, όπως το ονοματολογικό, ενώ στο τραπέζι βρέθηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη για βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, είτε διά της εμβάθυνσης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είτε μέσω περαιτέρω διμερούς προσέγγισης. Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό της χώρας και τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της ΠΓΔΜ κ. Νικολάι Πόποσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «οι δύο χώρες μας οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και κτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και o μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε βέτο στις προτάσεις που υπήρχαν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της ΠΓΔΜ, λόγω της πολιτικής κρίσης. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην τετραμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα – Βουλγαρία – ΠΓΔΜ – Αλβανία) και τόνισε ότι αυτή θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ σχεδιάζεται και από κοινού επίσκεψη των ΥΠΕΞ αυτών των χωρών στο Αγιον Ορος. Στις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην προώθηση της υλοποίησης διασυνδετηρίου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου και μελλοντικά φυσικού αερίου, με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατάληξη τα Σκόπια, αλλά και στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή