Η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στη Γερμανία

Η μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στη Γερμανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γερμανικός πληθυσμός σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξησή του τα τελευταία 20 έτη το 2015, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, σε μια χρονιά κατά την οποία υπήρξε μαζική είσοδος μεταναστών στη χώρα. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέφυγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια που βίωναν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και κατέφυγαν στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η μετανάστευση σημείωσε αριθμό ρεκόρ το 2015, με 1.139.000 ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα, περισσότεροι από τους διπλάσιους από όσους εισήλθαν το 2014, ανέφερε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών Μελετών.

Η ενίσχυση του φαινομένου έχει προκαλέσει δημόσιο διάλογο στο εσωτερικό της χώρας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μετανάστευσης, ο οποίος εντάθηκε λόγω των πρόσφατων επιθέσεων μεταναστών εναντίον πολιτών, κάποιες από τις οποίες φαίνεται να είχαν ισλαμιστικά εξτρεμιστικά κίνητρα.

Επιπλέον, με φόντο τις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αρκετοί πολιτικοί έχουν εκφράσει την άποψη ότι η μεταναστευτική εισροή θα δώσει λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, το οποίο είναι απόρροια της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων. Αλλοι εμφανίζονται πιο ανήσυχοι, φοβούμενοι ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός μεταναστών, με αρκετούς εξ αυτών να στερούνται τα γλωσσικά και τεχνικά εφόδια που χρειάζεται η Γερμανία, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο βάρος στην κοινωνική ασφάλεια της χώρας.

Με 188.000 περισσότερους θανάτους στη Γερμανία το 2015 από ό,τι γεννήσεις, στο σύνολό του ο πληθυσμός της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 978.000 ανθρώπους, αγγίζοντας τα 82,2 εκατ. και πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη αύξηση του από το 1992.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι 1,1 εκατ. μετανάστες εισήλθαν στη Γερμανία την περασμένη χρονιά, έχοντας ως στόχο τη χορήγηση ασύλου, ωστόσο μόνο οι 480.000 το αιτήθηκαν. Και τα 16 κρατίδια της Γερμανίας είδαν τους πληθυσμούς τους να αυξάνονται, καθώς οι αιτούντες άσυλο κατανέμονται σε όλη τη χώρα βάσει του πληθυσμού και των φορολογικών εσόδων κάθε κρατιδίου. Στο τέλος του 2015 υπήρχαν στη Γερμανία περίπου 8,7 εκατομμύρια αλλοδαποί, 14,7% περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά, οι οποίοι απαρτίζουν το 10,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή