ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Αναστασιάδη – Τουσκ για το Κυπριακό

Συνομιλία Αναστασιάδη – Τουσκ για το Κυπριακό

Το Κυπριακό και η ημερήσια διάταξη της Συνόδου του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν αργά χθες βράδυ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Επίσημη ανακοίνωση της Λευκωσίας αναφέρει ότι ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επισημαίνοντας τη σημασία της παρούσας φάσης των εντατικοποιημένων διαπραγματεύσεων.

Όσον αφορά τη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε στον κ. Τουσκ ότι είναι σημαντικό να αρχίσει η συζήτηση σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης.

Στο μεταξύ κρίση εκδηλώθηκε στις σχέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με τον «κυβερνητικό» συνασπισμό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος ενημέρωσε τα τουρκοκυπριακά πολιτικά κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με τη στάση που τηρεί η «συγκυβέρνηση» της τουρκοκυπριακής Δεξιάς στο Κυπριακό. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η «συγκυβέρνηση» δεν έχει καλές προθέσεις για την προοπτική της λύσης και το Κυπριακό. «Δεν είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης να μιλούν με αυτό τον τρόπο», αναφέρει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει: «Πλέον πιστεύω ότι δεν έχουν καλές προθέσεις. Γίνεται προσπάθεια για να προκληθεί σύγχυση στον λαό. Αυτή είναι μια λανθασμένη πράξη».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη και ακολούθως πενταμερής διάσκεψη, η οποία θα κληθεί να επιλύσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε περίπτωση συμφωνίας, είπε, θα καλέσει τους Τουρκοκυπρίους να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Με τη λύση του κυπριακού, προσέθεσε, θα υπάρξει μια νέα δομή στο νησί που θα εγγυάται την ισότητα, την ασφάλεια και την ελευθερία και θα τερματίζει την αστάθεια για τις επόμενες γενιές.