Τσίπρας: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο»

Τσίπρας: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο»

6' 2" χρόνος ανάγνωσης

«Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο ως χώρες της πρώτης γραμμής της Ε.Ε. και ως φιλοευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της Συνόδου των ευρωμεσογειακών χωρών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η Σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης -δεν επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια πρωτοβουλία διαίρεσης» και πρόσθεσε πως «χρειάζονται μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο κ. Τσίπρας στην σύντομη ομιλία του είπε ακόμα πως ο διάλογος που θα γίνει στην Μπρατισλάβα πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη και πως οι ηγέτες του Νότου αποφάσισαν να γίνει και επόμενη συνάντηση στην Πορτογαλία. Η σημερινή Σύνοδος κατέληξε σε ένα κοινό κείμενο που όπως είπε ο κ. Τσίπρας είναι η «Διακήρυξη των Αθηνών».

Ολάντ: «Οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες τους τελευταίους μήνες στο όνομα της Ευρώπης»

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως «πρέπει να χαράξουμε σχέδιο συνοχής,να στείλουμε μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά λαών που είναι κοντά μας» ενώ πρόσθεσε πως «στο τωρινό πλαίσιο της Ευρώπης χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των λαών». Ο κ. Ολάντ επισήμανε δε πως οι χώρες του Νότου αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης

Αναστασιάδης: «Ο ρόλος όλων των κρατών της Ε.Ε. είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων»

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και προκλήσεις στην ασφάλεια ή το προσφυγικό» και πρόσθεσε πως «η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποιήσεων εντός της Ε.Ε»  και πως «η Ε.Ε. χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε σημαντικά θέματα πολιτικής»

Ρέντσι: «Η διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί προστιθέμενη αξία»

Την αξία που έχει η Σύνοδος των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου τόνισε στις δηλώσεις του ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Ο κ. Ρέντσι είπε ακόμα πως «η αυριανή Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν» και πως «η Μεσόγειος δεν είναι το παρελθόν της Ευρώπης, η Ευρώπη μπορεί να φτάσει στον καλύτερο της εαυτό»

Kόστα: «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».

«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Το χρονικό της Συνόδου

«Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους ηγέτες που πήραν μέρος στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά. Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Έλληνα πρωθυπουργό πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων.

Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι. Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Mε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Τσίπρας: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο»-1

Έπειτα από την πρώτη συνεδρία εργασιών, θα ακολουθήσει η «οικογενειακή φωτογραφία», ενώ η συζήτηση μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστεί με γεύμα εργασίας. Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ. Ακολούθως οι ηγέτες θα επισκεφθούν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης:

Τσίπρας: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο»-2

Οι τρεις βασικοί πυλώνες του Αλέξη Τσίπρα

Τρεις βασικούς πυλώνες έθεσε ο Αλεξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συνόδου ευρωμεσογειακών χωρών. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ελληνική πρόταση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον της Ευρώπης και αυτό δεν χρειάζεται να λειτουργήσει ως «αντίβαρο» στον Βορρά ή στις χώρες του Βίζενγκραντ , αλλά θα αποτελεί μία θετική πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαική ατζέντα.

Πρώτος πυλώνας: Aνάπτυξη

Το Brexit έχει ερμηνεία καθώς υπάρχει αυτή την στιγμή ευρωσκεπτικισμός και κρίση εμπιστοσύνης στο Ευρωπαικό πολιτικό σύστημα.Οι προτεραιότητες της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φτώχειας , της ανεργία και η δίκαη ανάπτυξη. Υπάρχουν 22 εκατομμύρια άνεργοι  στην Ευρώπη εκ των οποίων οι μισοί είναι μακροχρόνια άνεργοι. Υπάρχουν ακόμα 7,5 εκατομμύρια νέοι χωρίς καμία εκπαίδευση , ούτε εργασία και υπάρχει ο κίνδυνος φτώχειας και αποκλεισμού που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες.Το δίλημμα «ανάπτυξη ή λιτότητα» έχει τελειώσει. Η απάντηση είναι «ανάπτυξη». Το ζήτημα είναι πως την κατευθύνουμε. Η δική μας θέση είναι η δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με την δημοσιονομική ευελιξία ως επενδυτικό κίνητρο και η προσπάθεια για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων αλλά με την μέγιστη δυνατή ευελιξία στους υπάρχοντες δημόσιους κανόνες που χρειάζεται να αποκτήσουν μία αναπτυξιακή διάσταση.

 

Δεύτερος πυλώνας: Ασφάλεια- Eξωτερική πολιτική

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση. Λύση είναι η ασφάλεια και η πρστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολιτικής, πολιτικής άμυνας και ασφάλειας. Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο με παράλληλα διαφύλαξη του Διεθνούς Δικαίου. Έγινε αναφορά στο κυπριακό για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είπε πως χρειάζεται στενότερη συνεργασία των χωρών αυτών στο πλαίσιο κοινλης εξωτερικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιωχθεί ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών , στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και προστασία των ευρωπαικών συνόρων με μέσα όπως η στελέχωση της Frontex και η νέα  ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακή. Ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλακνίων και της Τουρκίας με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.

Τρίτος πυλώνας: Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

Πρέπει να υπάρξει κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό. Ο πρωθυπουργός είπε πως το βάρος που σηκώνουν  οι μεσογειακές χώρες είναι δυσανάλογο σε με σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα και πως το προσφυγικο χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.

Ο στόχος πρέπει να είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με τις νόμιμες οδούς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η συμφωνία με ΕΕ- Τουρκίας πρέπει να είναι αποτελεσματική και να δοθεί βάρος στην εφαρμογή της. Παράλληλα επισημάνθηκε το γεγονός πως η μετεγκατάσταση γίνεται με αργούς ρυθμούς και πρέπει να επιταχυνθεί. Επίσης ο κ. Τσίπρας είπως πως το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμός επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη. Τονίστηκε δε πως η αδυναμία της Ευρώπης στη διαχείριση του προσφυγικού οδηγεί σε εθνικές αναδιπλώσεις και σε άνοδο της ακροδεξιάς.  Τέλος δε τόνισε πως η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της Δημοκρατικής Ευρώπης στον λαικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Κοινή φωτογραφία των ηγετών:

Τσίπρας: «Το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο»-3