Αναταράξεις λόγω ειδικών μισθολογίων

Αναταράξεις λόγω ειδικών μισθολογίων

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά για την αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με υπουργούς και συνδικαλιστικές ενώσεις που δεν δέχονται τις προτεινόμενες αλλαγές. Στρατιωτικοί και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, δικαστικοί και γιατροί του ΕΣΥ έχουν ήδη διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία διατύπωνε τις ενστάσεις του.

Αν και οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια είναι θέμα του δεύτερου ελέγχου της τρόικας και ακόμα δεν έχει απασχολήσει τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, το ΥΠΟΙΚ θέλει να το κλείσει για δύο λόγους: Πρώτον, διότι θα πρέπει να συμπεριλάβει τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1η/1/2017 στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στις 3/10) και στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Δεύτερον, υπάρχει το θέμα του «παγώματος» των ωριμάνσεων όσων αμείβονται με ειδικό καθεστώς. Αν μέχρι τις 30/9 δεν έχουν προσδιοριστεί και νομοθετηθεί ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία, τότε θα ισχύσει το διετές «πάγωμα» των ωριμάνσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τώρα τα υπουργεία δεν έχουν παρουσιάσει αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης παρουσίασε το νέο μισθολόγιο για τους δικαστές και τους εισαγγελείς στους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων. Κατά τη συνάντηση των προέδρων όλων των δικαστικών ενώσεων που εκπροσωπούν το σύνολο του δικαστικού Σώματος (και τα ανώτατα δικαστήρια, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) με τον υπουργό, οι δικαστές εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε κάθε προσπάθεια περικοπής εκ νέου των αποδοχών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατύπωσαν στον υπουργό την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο το νέο μισθολόγιο να σηματοδοτεί νέες μειώσεις και ζήτησαν επιμόνως την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που έχουν κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στους μισθούς των δικαστών που έγιναν το 2013.

Οι αποφάσεις αυτές, του ειδικού δικαστηρίου που δικάζει τα μισθολογικά τους θέματα, Μισθοδικείου όπως λέγεται, κατά τους δικαστές αποτελούν την «κόκκινη» γραμμή την οποία εμφανίζονται αποφασισμένοι να προασπιστούν, ενώ παράλληλα έθεσαν και το θέμα των αναδρομικών που ακόμα τους οφείλονται σε εκτέλεση αυτής της απόφασης. Οπως τόνισαν στον υπουργό οι εκπρόσωποι των δικαστικών ενώσεων, το δικαστικό Σώμα έχει υποστεί μειώσεις στις αποδοχές των μελών του που φθάνουν το 50% και από το σύνολο των μειώσεων αυτών, έχει προσβληθεί δικαστικά μόνον η τελευταία μείωση που επιβλήθηκε με νόμο το 2013, νόμος που κρίθηκε τελικά αντισυνταγματικός και εξ αυτού το κράτος οφείλει σε δικαστές και εισαγγελείς και αναδρομικά. Οποιαδήποτε νέα περικοπή στους μισθούς τους, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί τους στον υπουργό, πέραν του ότι θα σημάνει για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου, θα αποτελέσει και παραβίαση της συνταγματικής επιταγής, που επιβάλλει δικαστές, βουλευτές και μέλη της κυβέρνησης να αντιμετωπίζονται μισθολογικά κατά τον ίδιο τρόπο.

Ο κ. Χουλιαράκης, πάντως, υποσχέθηκε πως για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς μελετάται το ενδεχόμενο να προστατευθούν από περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές τους με την παροχή προσωπικής διαφοράς, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων που επεσήμαναν στον υπουργό πως δεν είναι οι δικαστές δημόσιοι υπάλληλοι για να τους δίδεται προσωπική διαφορά και έθεσαν θεσμικά θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετική –κατά το Σύνταγμα– μισθολογική τους αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαστικές ενώσεις θα αποφασίσουν σύντομα, αν θα αντιδράσουν και πώς ενόψει του νέου δικαστικού μισθολογίου. Σημειώνεται ότι οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στους μισθούς των δικαστών μετά το 2010 σήμερα εισπράττουν περί 3.500 τον μήνα.

Παράλληλα, μεγάλος είναι ο φόβος των νοσοκομειακών γιατρών ότι έρχεται περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους μέσω αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια. Οι γιατροί μέσω της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ενώσεων Ελλάδος ζητούν να μην καταργηθεί το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο, καθώς όπως τονίζουν αυτό θα σήμαινε περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους, της τάξεως του 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Ηδη, όπως τονίζουν, οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% από το 2010. Επιπλέον, ζητούν να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Αλεξιάδη περί παγώματος των μισθολογικών προαγωγών και της ωρίμανσης του χρονοεπιδόματος για τη διετία 2017-2018, περιμένοντας από την ηγεσία του υπ. Υγείας να προσδιορίσει «ισοδύναμα». Οπως εξηγούν, τα ισοδύναμα εύκολα μπορούν να βρεθούν, αφού οι γιατροί κλάδου ΕΣΥ δεν ξεπερνούν τους 7.000, εκ των οποίων ελάχιστοι αναμένεται να λάβουν μισθολογικές προαγωγές (λόγω αλλαγής βαθμίδας, από επιμελητής Β σε επιμελητή Α ή από επιμελητή Α σε διευθυντή). Τέλος, οι γιατροί ζητούν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ (έχει προσδιοριστεί για τον Δεκέμβριο 2016) της προσφυγής της ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων Γιατρών κατά της μείωσης των αποδοχών τους που έγινε το 2012 στο πλαίσιο του δευτέρου μνημονίου.

Πάντως, το ΥΠΟΙΚ έχει δεσμευθεί ότι από τις αλλαγές δεν θα υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές των αμειβόμενων με ειδικό μισθολόγιο, καθώς οι όποιες μειώσεις προκύψουν θα καλυφθούν μέσω της προσωπικής διαφοράς, όπως και στο ενιαίο μισθολόγιο

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή