Κρίσιμες εκλογές για Μαριάνο Ραχόι στη Χώρα των Βάσκων

Κρίσιμες εκλογές για Μαριάνο Ραχόι στη Χώρα των Βάσκων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΙΛΜΠΑΟ. Η Χώρα των Βάσκων προσέρχεται στις κάλπες την Κυριακή, σε μία εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να σημάνει το τέλος της περιόδου της αυτονομιστικής τρομοκρατίας και πιθανώς να επηρεάσει το ευρύτερο πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων εννέα μηνών. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η επικράτηση του μετριοπαθούς και εθνικιστικού PNV θεωρείται δεδομένη στη βόρεια επαρχία της χώρας. Η κατάπαυση του πυρός από την ΕΤΑ τον Οκτώβριο του 2011 έχει αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή, με τις τοπικές εκλογές να εστιάζουν κυρίως σε οικονομικά ζητήματα.

Ωστόσο, αυτή η αλλαγή σελίδας προκαλεί και ανησυχίες, με ορισμένους να πιστεύουν ότι οι μνήμες της πρόσφατης βίας σβήνουν αφύσικα πολύ γρήγορα. «Είναι σαν να έχουν περάσει 25 χρόνια από το τέλος των επιθέσεων», δήλωσε ο Γιονάν Φερνάντεθ, ο κορυφαίος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες συμβιβασμού με την οργάνωση. Ομοίως, ο Σοσιαλιστής βουλευτής Εδουάρδο Μαδίνα, ο οποίος στα 26 του είχε τραυματιστεί από βομβιστική επίθεση των αυτονομιστών, ανέφερε πως φοβάται ότι οι Βάσκοι πολίτες γίνονται αδιάφοροι απέναντι στα θύματα της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, μονάχα το 1% των Βάσκων δηλώνει ότι ανησυχεί για την ΕΤΑ, αγωνιώντας πολύ περισσότερο για το ζήτημα της ανεργίας, το οποίο για το 58% αποτελεί μεγάλη έγνοια, ανεξάρτητα από το ότι οι βασκικές περιοχές βρίσκονται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την υπόλοιπη Ισπανία.

Οι τοπικές εκλογές στη χώρα των Βάσκων, καθώς και στη Γαλικία, αναμένεται από πολλούς να δώσουν τέλος και στο εθνικό πολιτικό αδιέξοδο, ακυρώνοντας το σενάριο τρίτων εθνικών εκλογών σε έναν μόλις χρόνο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπολογίζει ότι μία ευρεία νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη γενέτειρα του Γαλικία και μία μετεκλογική συμφωνία με το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων θα ισχυροποιήσει κατά πολύ τη θέση του Ισπανού πρωθυπουργού σε εθνικό επίπεδο, αποτρέποντας τη διεξαγωγή τρίτων εκλογών. Η επανεκλογή του PNV δεν προκαλεί ανησυχίες στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς ο αρχηγός του Ινίγκο Ουρκούλου χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία «ιδέα του παρελθόντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή