Ήταν λίγο πριν τις 8 το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου 1989. Τα πυρά από τα δύο 45άρια στόχευσαν τον βουλευτή της ΝΔ Παύλο Μπακογιάννη τραυματίζοντας τον θανάσιμα.
Η είδηση προκάλεσε σοκ καθώς ο Παύλος Μπακογιάννης είχε ήδη καταγράψει στον δημόσιο βίο του μία πορεία που τον κατέτασσε στις πιο ήπιες και ενωτικές φωνές της πολιτικής ζωής. Με έντονο αντιδικτατορικό αγώνα, αμέσως μετά την πτώση της Χούντας αφιέρωσε την ζωή του στο να σβήσουν τα πάθη του παρελθόντος και να υπάρξει η λεγόμενη «εθνική συμφιλίωση», αφήνοντας πίσω τις πληγές του Εμφυλίου. Χαρακτηριστική είναι η φράση του «μπορούμε να διαφωνούμε, γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε» που αποτύπωνε την φιλοσοφία ζωής του.
Το νήμα της ζωής του που κόπηκε ξαφνικά εκείνο το πρωί στην Ομήρου στην Αθήνα, είχε ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου του 1935. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του παπά – Κώστα και της Ειρήνης Μπακογιάννη. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, παίρνοντας πτυχίο Πολιτικής Οικονομίας και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Μονάχου, Τύμπιγκεν και Κωνσταντίας (Konstanz), στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανακηρύχθηκε κατόπιν Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών.
Σημαντικός σταθμός στη ζωή του ήταν από τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 όπου για 10 περίπου χρόνια διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας της Βαυαρίας. ‘Όταν εκδηλώθηκε στην Ελλάδα η δικτατορία των Συνταγματαρχών ήταν διευθυντής του ελληνικού προγράμματος της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας και από τη θέση αυτή αντιτάχθηκε στο δικτατορικό καθεστώς και έκανε εκπομπές με σχόλια και ειδήσεις που αναμεταδίδονταν και από την «Ντόιτσε Βέλλε». Εκπομπές που έγιναν σήμα κατατεθέν του αντιδικτατορικού αγώνα.
Ο Μπακογιάννης είχε ιδιαίτερη αγάπη στην πατρίδα του, την Ευρυτανία και μάλιστα λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή είχε καταρτήσει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ευρυτανίας, το οποίο υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημέρα που έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες της 17Ν, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση του προγράμματος για την Ευρυτανία, που είχε καταρτίσει.
Οι δηλώσεις για την επέτειο της δολοφονίας του:
Η σύζυγος του και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την σημερινή επέτειο έγραψε στο διαδίκτυο: «Σαν να μην πέρασε μία μέρα, 27 χρόνια πριν. Σήμερα, οι ιδέες σου θα χρειαζόντουσαν ακόμη περισσότερο».
Ιδιαίτερα συγκινητική ανάρτηση έκανε ο γιος του και περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, γράφοντας στην προσωπική του σελίδα στο facebook: «27 χρόνια μετά, θα έδινα μία δεκαετία για δέκα λεπτά ακόμα» και αναρτώντας μία φωτογραφία στην οποία είναι μαζί.
Για την σημερινή θλιβερή επέτειο δήλωση έκανε δήλωση και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η σκέψη γυρίζει 27 χρόνια πίσω.
«Η σκέψη μου, οι σκέψεις όλων μας, γυρίζουν σήμερα 27 χρόνια πίσω. Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, ημέρα Τρίτη. Οι τρομοκράτες της '17 Νοέμβρη' -συνεχίζοντας τα αποτρόπαια εγκλήματά τους- δολοφονούν τον Παύλο Μπακογιάννη, την ώρα που φτάνει στο γραφείο του. Η οικογένειά μας θρηνεί ένα δικό της, υπέροχο άνθρωπο.
Η παράταξή μας και η πολιτική ζωή του τόπου δέχονται καίριο πλήγμα. Η Ελλάδα χάνει τον πολιτικό που βγαίνει μπροστά, για τη συνεννόηση, την ενότητα, την εθνική συμφιλίωση και την ομοψυχία των Ελλήνων.
Αυτούς ακριβώς τους αγώνες, για την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας, για την εθνική ενότητα, για την Ελλάδα που κοιτάζει μπροστά, εμπνέει και σήμερα, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το παράδειγμα του Παύλου Μπακογιάννη.Τιμούμε τη μνήμη του και εμπνεόμαστε από το παράδειγμά του».