Ευθύνες στο Ταμείο Μηχανικών από ΤτΕ για τις «αρρυθμίες» στην Αττικής

Ευθύνες στο Ταμείο Μηχανικών από ΤτΕ για τις «αρρυθμίες» στην Αττικής

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα στη διοικητική λειτουργία της Τράπεζας Αττικής κατήγγειλε χθες η διευθύντρια εποπτείας του πιστωτικού συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, στη διάρκεια της μαρτυρικής κατάθεσής της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Παπαγιαννίδου, αν και σε ανύποπτο χρόνο είχαν διαπιστωθεί σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή το ταμείο των μηχανικών, δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσει και να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΤτΕ. «Οταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς με την εποπτεία», τόνισε και έκανε γνωστό ότι «ήδη από το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ασκήσει έντονες πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής», χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η κ. Παπαγιαννίδου παραδέχθηκε ακόμη πως η Τράπεζα Αττικής διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός των προϋποθέσεων που όριζε η κεντρική τράπεζα και κατήγγειλε ότι «δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί». Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι «στελέχη ή υπάλληλοι της Αττικής υιοθετούσαν κατά περίπτωση αποκλίσεις στη χορήγηση δανείων από την ίδια την πιστοδοτική πολιτική της τράπεζας» και ότι «ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας είχε απομονωθεί καθώς δεν εκαλείτο από το Δ.Σ.». Εντούτοις, υποστήριξε ότι «η άσχημη κατάσταση που παρουσιάζει η τράπεζα είναι αναστρέψιμη», υπονοώντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί αν υπάρξουν τα κατάλληλα στελέχη στη διοίκησή της και έχουν την αντίστοιχη βούληση. «Γι’ αυτό και ζητήσαμε να επιλέξει τα σωστά άτομα και με την εμπειρία τους να τη βοηθήσουν», είπε και προσέθεσε ότι «η κεφαλαιακή επάρκεια της Αττικής είναι γύρω στο 17%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συστημικών τραπεζών είναι στο 15 – 16%».

Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ, η κ. Παπαγιαννίδου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση στη χορήγησή τους. Το κεντρικό της επιχείρημα είναι «οι επισφάλειες στα επιχειρηματικά δάνεια βρίσκονται στο 45%, ενώ οι αντίστοιχες για τα δάνεια των ΜΜΕ βρίσκονται κάτω του 30%», ενώ στις απαντήσεις της για τον τρόπο που χορηγούνταν τα δάνεια παραδέχθηκε ότι «μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπήρξαν αποκλίσεις στο τίμημα που θα εισέπραττε η τράπεζα», αλλά χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρακτική αιτιολογημένη «καθώς τα κόμματα είχαν κρατική επιδότηση που ουσιαστικά αποτελούσε και την εγγύηση για τα δάνεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή