ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Μετά το 2018 η λύση για το χρέος

stathakis

Αναβολή παίρνουν οι διαδικασίες για ρύθμιση του χρέους, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος  το 2018, συμφώνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά κάνει λόγο για απόφαση του Eurogroup , σύμφωνα με την οποία προβλέπεται παρέμβαση τριών σταδίων. Το βραχυχρόνιο στάδιο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και το μεσοπρόθεσμο του οποίου οι συζητήσεις προχωρούν αλλά θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος.  Με την ολοκλήρωση αυτού, όπως αναφέρει  «Θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση. Στον σχεδιασμό αυτό δεν έχει αλλάξει κάτι».

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετοί δείκτες που επιβεβαιώνουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη μετατροπή της σε θετικό πρόσημο και προσθέτει πως αν η τάση επιβεβαιωθεί και το τελευταίο τρίμηνο του έτους τότε το 2016 θα κλείσει οριστικά θετικό, ενώ από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι προβλεπόμενος 2,5%.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία των συνθηκών ρευστότητας και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου μετα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ενώ ερωτώμενος  γιατί επιμένει το ΔΝΤ στα εργασιακά και κατά πόσο γρήγορα μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων είναι θεσμικά, αναφέρονται σε διαρθρωτικές αδυναμίες, και εκτιμά ότι μπορεί γρήγορα και οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις, αντίστοιχο εκείνων που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Επιτροπή Σοφών κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, στη βάση των οποίων, έχει συμφωνηθεί να προχωρήσει ο διάλογος. Στο βαθμό που όλες οι πλευρές σεβαστούμε τη συμφωνημένη διαδικασία, πιστεύω ότι σύντομα θα βρεθεί κοινός τόπος» καταλήγει.