ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aβραμόπουλος: «Σύμβολο της ΕΕ η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή»

avramopouloskoinovoulio-thumb-large

«Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επισήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρουσίαση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και προσέθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, είναι ο νέος οργανισμός διαχείρισης των κοινών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ που αντικαθιστά τη Frontex και παρουσιάστηκε στο μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο, στα σύνορα Βουλγαρίας- Τουρκίας.

Την παρουσίαση έκαναν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, η υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, η υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, Ντενίσα Σάκοβα, και ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λεγκέρι. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παρευρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε από την πλευρά του πως «η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μιας τέτοιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας που να διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της».

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της Frontex με άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να ενισχύονται οι προσπάθειες εκείνες που μειώνουν την αστάθεια, που αυξάνουν τη συνεργασία και που αυξάνουν τα κοινά μέτρα ασφάλειας με παράλληλη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών θεσμών και αξιών».

Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε φρούριο, ο κ. Τόσκας απάντησε ότι «δεν είναι σκοπός της Ευρώπης να δημιουργήσει κάστρο, να γίνει φρούριο. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το σημείο που να μη φυλάσσουμε τα σύνορα υπάρχει διαφορά. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι αλήθειες και οι λύσεις των προβλημάτων».

Ο νέος οργανισμός ξεκινάει τη λειτουργία του δέκα μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση της νομοθετικής πρότασης για τη συγκρότησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 22 Ιουνίου 2016 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και η συμφωνία εγκρίθηκε στις 23 Ιουνίου από το Συμβούλιο και στις 5 Ιουλίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.