ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία με τρίτες χώρες στο προσφυγικό

avramopoylos-prepei-na-enischythei-i-synergasia-me-trites-chores-sto-prosfygiko-2155516

Την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος  Ασύλου (CEAS), επισήμανε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
 
«Ήρθε η στιγμή να δημιουργήσουμε ένα πιο αποτελεσματικό Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής σημείωσε ότι θα απευθύνει έκκληση προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου «να παράσχουν τεχνική υποστήριξη και ανθρώπινο δυναμικό».

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κι άλλα βήματα προς τα εμπρός», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ενισχυθεί και να εμβαθύνει η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες, όπως με την Τουρκία», με την οποία η συμφωνία «λειτουργεί σωστά». «Να εφαρμόσουμε τα Σύμφωνα Εταιρικής Σχέσης με τις αφρικανικές χώρες, τις οποίες επισκεφθήκαμε και είμαστε σε επικοινωνία», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος σχετικά με τη μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών, τόνισε πως «Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, και να το αποδείξουν στην πράξη, εφαρμόζοντας όσα έχουμε αποφασίσει για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση».