ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν το 2018

soimple-den-tha-yparxei-syzitisi-gia-to-chreos-prin-to-2018-2155953

Την ανάγκη να μην παρεκκλίνει η Ελλάδα από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε. 

Και ενώ αναγνώρισε μεν κάποια πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας, τόνισε πως «οι Ελληνες δεν θα πρέπει να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν να εφαρμόζουν τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις».

Ο κ. Σόιμπλε, έσπευσε να χαρακτηρίσει «παρεξήγηση» την άποψη ότι είναι αβέβαιη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού επειδή δεν είναι βιώσιμο το χρέος και αρνήθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Ταμείο με αφορμή τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι , «το ΔΝΤ αμφιβάλλει -αλλά αυτό δεν είναι καινούριο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί και ότι αυτά επαρκούν για να φέρουν τη χώρα σε ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι Έλληνες, αντιθέτως, έλεγαν πάντα: Θα τα καταφέρουμε. Ως εκ τούτου, την άνοιξη συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον έλληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα – και αυτός διαβεβαίωσε ότι είναι έτσι»,

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018 λέγοντας πως, «αν μιλήσουμε τώρα για ελάφρυνση χρέους, αυτό θα εξασθενήσει τη μεταρρυθμιστική διάθεση της Ελλάδας. Το πρόβλημα δεν είναι άλλωστε το χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Εκεί πρέπει να γίνει η αρχή».

(Πηγή: DW)