ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωκοινοβούλιο: παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για τους Ρομά που υλοποιεί η Μητρόπολη Ιλίου

kataulismosss-thumb-large

Την παρουσίαση του προγράμματος «Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας Ρομά» της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, φιλοξένησε στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσία πολλών Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, που οραματίστηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας και το οποίο σχεδιάστηκε από τον επιστημονικό συνεργάτη της Ι.Μ. Ιλίου και διευθυντή του Προγράμματος Ρομά Δημήτριο Ανυφαντάκη, συνεχίζει να δραστηριοποιείται για τέταρτη χρονιά στα σχολεία της ενορίας της Μητρόπολης παρέχοντας υποστήριξη στο σύνολο των μελών των οικογενειών Ρομά, χάρη στη διαρκή στήριξη και προσφορά του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ανδρουλάκης.

Η δράση της Ιεράς Μητρόπολης, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, είναι το μοναδικό πρότυπο εκπαιδευτικό και ενταξιακό πρόγραμμα για μαθητές Ρομά, ηλικίας από 6 έως 12 ετών, που λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα και περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις, όπως ημερίδες, εκπαιδευτικές εκδρομές και πολιτιστικά δρώμενα.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του 28ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, στον οικισμό σεισμοπλήκτων, από μία ομάδα που περιλαμβάνει εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και λογοθεραπευτή, έτσι ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης, που έχει ως βασικότερο στόχο τη μείωση της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του προγράμματος, την περασμένη τριετία, πάνω από 250 παιδιά και γονείς επωφελήθηκαν από τις δράσεις του προγράμματος συνολικά, ενώ έχει επιτευχθεί μείωση κατά 80% του αριθμού των μαθητών Ρομά που εγκαταλείπει το σχολείο.

Η δομή, οι στόχοι αλλά και τα άμεσα αποτελέσματα του προγράμματος παρουσιάστηκαν ενώπιον Ελλήνων και Κύπριων ευρωβουλευτών, αλλά και εκπροσώπους της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας, οι οποίοι έσπευσαν να επαινέσουν τους συντελεστές και να δεσμευτούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους για τη συνέχιση των δράσεων και στο μέλλον.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Γ. Γραμματικάκης, Μ. Κεφαλογιάννης, Σ. Σακοράφα, Ε. Καιλή, Ε. Βόζεμπεργκ, Θ. Ζαγοράκης και ο ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Παπαδάκης. Παρών ήταν επίσης και ο Νικόλαος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

(πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ)