Σήμερα οι πρώτες επαφές των επικεφαλής των θεσμών με υπουργούς

Σήμερα οι πρώτες επαφές των επικεφαλής των θεσμών με υπουργούς

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει από σήμερα και τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, με τους επικεφαλής των θεσμών να έχουν τις πρώτες επαφές με υπουργούς. Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η ολοκλήρωση του ελέγχου έως τα τέλη του έτους και ειδικότερα έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Οι εξελίξεις στο πεδίο των δημοσιονομικών μεγεθών, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και οι δράσεις στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν τα σημαντικότερα θέματα του δεύτερου ελέγχου.

Πάντως, σήμερα αναμένεται να κλείσει και μία από τις εκκρεμότητες του πρώτου ελέγχου. Το τελευταίο Eurogroup δεν ενέκρινε την εκταμίευση του μέρους της υποδόσης που αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (ανέρχεται στο 1,7 δισ. ευρώ), λόγω έλλειψης στοιχείων για την πορεία αποπληρωμής των κρατικών χρεών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία δείχνουν ότι η κυβέρνηση διέθεσε το 80% της προηγούμενης υποδόσης που είχε εκταμιευθεί για τον σκοπό αυτό. Κάτι που είναι προαπαιτούμενο για να εγκρίνει το Euroworking Group της 24ης Οκτωβρίου την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος, όμως, θα έχει και άλλη μία συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών σήμερα. Αυτή θα αφορά το νέο υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μετά τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, ώστε το νέο υπερταμείο να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2017. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μεταξύ άλλων να συμφωνηθούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη διοίκηση του νέου υπερταμείου, να δημιουργηθεί ο εσωτερικός κανονισμός του, καθώς και να προσδιοριστούν ποιες άλλες ΔΕΚΟ και ποιο μέρος της ακίνητης περιουσίας θα μεταφερθούν σε αυτό.

Πέραν αυτών, σήμερα οι επικεφαλής θα έχουν συναντήσεις και με τον υπουργό Παιδείας, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις δράσεις σχετικά με τον ενεργειακό κλάδο και το κτηματολόγιο. Οι επαφές θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα με τους εκπροσώπους της τρόικας να αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα στα τέλη της εβδομάδας, λόγω του ότι στις αρχές Νοεμβρίου είναι οι φθινοπωρινές διακοπές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν έχει να κάνει με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, καθώς η Αθήνα επιμένει στη μείωσή τους από το 3,5% του ΑΕΠ και οι δανειστές παραμένουν πιστοί στη θέση τους ότι δεν πρέπει να γίνει τώρα μια τέτοια συζήτηση. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει ότι το θέμα θα το «κρατήσουν ανοικτό» έως το τέλος των συζητήσεων.

Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η συζήτηση αναμένεται να ανοίξει την Κυριακή μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Εργασίας και των επικεφαλής των δανειστών. Στη συνάντηση αυτή θα διαπιστώσει η ελληνική πλευρά τις προθέσεις των δανειστών και αναμένεται να γίνει αντιληπτός ο βαθμός δυσκολίας των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή