ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόσχα για επίσκεψη Λαβρόφ: Στόχος η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

lavrov

Στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας και στην κατανόηση της διεθνούς σκηνής θα συμβάλει η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ρωσικού υποργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, ώστε «να συνεχισθεί ο πολιτικός διάλογος με την Αθήνα για ένα εύρος από διμερή ζητήματα».

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν βρίσκεται η εμπορική, οικονομική, επενδυτική και ενεργειακή συνεργασία, καθώς και οι διεθνείς υποθέσεις και οι σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε.

Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι Μόσχα και Αθήνα μοιράζονται κοινές θέσεις για αρκετά ζητήματα, όπως είναι «η ενίσχυση του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ».

«Οι ελληνορωσικές σχέσεις πάντοτε έχουν χαρακτηρισθεί από φιλία και αμοιβαία κατανόηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η διμερής συνεργασία έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό από το "αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016"…Το πρόγραμμα αντανακλά την πρόθεση των δύο κρατών να εμβαθύνουν την διμερή συνεργασία τους, παρά τις αρνητικές διεθνείς περιστάσεις», σχολιάζει το γραφείο Τύπου, προσθέτοντας ότι ο κ. Κοτζιάς θα υπογράψει με το Ρώσο ομόλογό το ένα πρόγραμμα συναντήσεων μεταξύ των δύο υπουργείων για την περίοδο 2017-2019.

Ο κ. Λαβρόφ θα τιμηθεί με τον τίτλο του διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε ειδική τελετή.

Ολοκληρώνοντας, το γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζει την μεγάλη σημασία των τουριστικών και θρησκευτικών σχέσεων για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Αθήνας.

Ιδιαίτερα σημαντική η επίσκεψη Λαβρόφ για την Ελλάδα

Ως «ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία» χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου ομολόγου του στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι αναμένεται να επιβεβαιωθεί η πολύ καλή διμερής συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στους τομείς των επενδύσεων, της οικονομίας και της ενέργειας, αλλά και να συζητηθούν μία σειρά από διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως είναι η κρίση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Συρία, και το Κυπριακό ζήτημα.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή του προγράμματος διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Ρωσίας.

«Η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Ρωσία», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

«Αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται καθ' οιονδήποτε τρόπο από αυτήν», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Ερωτηθείς δε περί προετοιμασίας νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την ΕΕ εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία, τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και ο ίδιος προσωπικά έχουν κρατήσει μια επιφυλακτική στάση έναντι αυτής της προοπτικής, διευκρινίζοντας ότι «οι κυρώσεις, εφόσον υιοθετούνται, θα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό και αυτός θα πρέπει να είναι η εξομάλυνση της κατάστασης».

«Αν οι κυρώσεις υιοθετούνται αποκλειστικά λόγω της ενεργοποίησης ψυχροπολεμικών αντανακλαστικών, τότε το συγκεκριμένο μέτρο είναι αντιπαραγωγικό και δεν συμβάλλει στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στην αποκλιμάκωση της κρίσης. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι κατά την παρούσα συγκυρία όλοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα επιτρέψουν τον τερματισμό της εμφύλιας σύγκρουσης στην Συρία, αποφεύγοντας την παράταση ενός αδιέξοδου ανταγωνισμού», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την πληροφορία ότι η Τουρκία μπορεί να δεχθεί να εξετάσει την πρόταση της Ρωσίας για την ανάπτυξη εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και αν μπορούν τέτοια σχέδια να συναντήσουν ένσταση από πλευράς Ελλάδος και άλλων μελών του ΝΑΤΟ, ο κ. Κοτζιάς δεν εξέφρασε άποψη σε σενάρια που, όπως είπε, δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά τόνισε ότι «στόχος της Ελλάδας είναι η προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων με την παράλληλη όσο είναι δυνατό προώθηση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας προς όφελος της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας».

«Υπό το φως αυτών των παραμέτρων και με δεδομένες τις καλές μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα με τη Ρωσία, θα καθορίσουμε και τη στάση μας έναντι οποιωνδήποτε μελλοντικών εξελίξεων», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «ζητούμενο είναι η επίτευξη μίας βιώσιμης, λειτουργικής, δίκαιης, ευρωπαϊκής και δημοκρατικής λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων πολιτών -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- και όχι τρίτων παραγόντων στην περιοχή με βασικές προϋποθέσεις την κατάργηση των εγγυήσεων και την οριστική απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση του- όπως στο Γενικό Προξενείο Μόσχας με πρόσθετο προσωπικό και εξοπλισμό- μία προσπάθεια η οποία αποδίδει καρπούς, καθώς τους πρώτους οκτώ μήνες του 2016, ο συνολικός αριθμός θεωρήσεων έχει υπερβεί τις θεωρήσεις που χορηγήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του 2015, δηλαδή 421.000 και φαίνεται εφικτή η επίτευξη του στόχου των 550.000 θεωρήσεων στο τέλος του έτους, εξέλιξη που θα συνεπάγεται αύξηση κατά 25% σε σύγκριση με το 2015. Παράλληλα, όπως προσέθεσε, «έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χορηγούμενων θεωρήσεων τριετούς ισχύος για τους Ρώσους πολίτες», ενώ «οι θεωρήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους υπερβαίνουν πλέον το 85% του συνόλου». «Η περαιτέρω αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα και συγχρόνως, επιβεβαιώνεται η κοινή βούληση των δύο κυβερνήσεων για ενδυνάμωση, της ήδη άριστης, συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.