ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει», διαμηνύουν Κατρούγκαλος και ΥΠΟΙΚ

katrougalos1-thumb-large

«Το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την αντίδραση του κ. Κατρούγκαλου προκάλεσε έγγραφο του προέδρου του Eurogroup και  υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ προς την ολλανδική Βουλή, σύμφωνα με το οποίο ο τελευταίος θέτει ως βασικά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης τα εργασιακά, κάτι το οποίο συμμερίζεται και η ελληνική πλευρά, και το ασφαλιστικό, το οποίο η Αθήνα έχει τονίσει επανειλημμένα πως έχει κλείσει.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πως «άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου. «Δηλαδή», είπε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του ασφαλιστικού».

Τι υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι:

  • Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως  και ο αρμόδιος υπουργός,  έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση. Ως εκ τούτου, "άνοιγμα του ασφαλιστικού" εκ νέου δεν υφίσταται.
  • Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης. Ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό.
  • Αυτό που αποτελεί μέρος της δεύτερης αξιολόγησης είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.