ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα κυβέρνησης – ΔΝΤ για τα εργασιακά

upourgeio-thumb-large

Για τεράστιο χάσμα με το ΔΝΤ κάνουν λόγο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου επαφών του υπουργείου Εργασίας με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών για τα εργασιακά, στο πλάισιο της β' αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν την ίδια στιγμή ότι οι διαφορές με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών είναι μικρότερες.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θέση της ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν κομμάτι των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Ως προς τις ομαδικές απολύσεις, οι δανειστές εμμένουν στην πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ελληνική πλευρά τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή στα όρια και το καθεστώς της προέγκρισης, σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Αναφορικά με το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, η πλευρά του ΔΝΤ εμμένει στη θέσπιση του lock out (ανταπεργία).

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν συζητάει επαναφορά του lock out, αλλά και καμία αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά το δικαίωμα στην απεργία.

Απεναντίας, αυτό που προτείνει είναι μικρές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, με απόλυτο, όμως, σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, το επόμενο διάστημα, μέσω τηλεδιασκέψεων.