Αποψη: Οι μεταρρυθμίσεις εκδικούνται!

Αποψη: Οι μεταρρυθμίσεις εκδικούνται!

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​γώ είμαι που είχα αναστατώσει την Ελλάδα με την «ασήμαντη» αλλαγή για το γάλα. Και άλλες 280 αλλαγές στο ίδιο πακέτο, αλλά τι σημασία έχει… Εγώ είμαι που είχα προκαλέσει αναταράξεις στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό για την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Εγώ είμαι που είχα πυροδοτήσει αντιδράσεις σε μια σειρά φορείς και συλλόγους για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, για τη διεύρυνση των εκπτώσεων και των προσφορών, για την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, την απελευθέρωση των διδάκτρων, την τοποθέτηση του βρεφικού γάλακτος στα σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.

Σήμερα, 2-3 χρόνια μετά την –έστω και όχι πλήρη– υιοθέτηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, οφείλουμε όλοι –πολέμιοι και οπαδοί τους- να κάνουμε έναν ψύχραιμο απολογισμό. Οχι με αφορισμούς και συνθήματα, αλλά με στοιχεία. Και τα στοιχεία δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις λειτούργησαν, τελικά, προς όφελος του καταναλωτή και της οικονομίας!

Δείτε, λοιπόν, πώς εκδικούνται οι μεταρρυθμίσεις αυτούς που έσπευσαν να τις συκοφαντήσουν:

Γάλα: Το 2014 δεν κατάφερα να περάσω τη ρύθμιση που ήθελα, η οποία ισχύει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, καθορισμός της διάρκειας του γάλακτος με ευθύνη του παραγωγού. Πέρασε τελικά μια λειψή ρύθμιση, με επιμήκυνση από τις πέντε στις επτά ημέρες. Δείτε, λοιπόν, τι έγινε με τη μισή, έστω, αυτή ρύθμιση, που δήθεν θα κατέστρεφε τους παραγωγούς, θα μας παρέδιδε στα μονοπώλια, κ.λπ. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, καταγράφεται στην Ελλάδα αύξηση της κατανάλωσης στην κατηγορία του φρέσκου γάλακτος +3,8% για το 2014. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατηγορίες, στις οποίες καταγράφεται πτώση. Δηλαδή, η επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος κατά δύο μέρες επιτρέπει τη διάθεσή του σε περισσότερα σημεία της χώρας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μερίδιό του και να ενισχυθεί έτσι η θέση των Ελλήνων κτηνοτρόφων!

Στις τιμές των γαλακτοκομικών παραμένουμε ψηλά. Είπαμε, άλλωστε, ότι η ρύθμιση ήταν λειψή. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, σε σχέση με το 2013 καταγράφηκε μείωση της διαφοράς μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το 133,6% στο 130,9% το 2015.

Δίδακτρα: Στο τέλος του 2012 προχωρήσαμε στην πλήρη απελευθέρωση της διαμόρφωσης των διδάκτρων, καταργώντας τον καθορισμό τους με υπουργική απόφαση. Φυσικά, στον δημόσιο διάλογο κυριάρχησαν οι φόβοι για επικείμενες υπερβολικές αυξήσεις των διδάκτρων. Τι έγινε τελικά; Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές των διδάκτρων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφουν από το 2012 μέχρι σήμερα, συνολική μείωση κατά -6,9%! Η απελευθέρωση των διδάκτρων, δηλαδή, απεγκλώβισε τα ιδιωτικά σχολεία από τις επιβαλλόμενες στρεβλώσεις, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού με άμεσο αποτέλεσμα την πτώση των τιμών και την ωφέλεια των καταναλωτών. Αλλη μία αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση!

Βιβλία: Η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, δηλαδή η κατάργηση της διά νόμου απαγόρευσης των εκπτώσεων, ξεσήκωσε αντιδράσεις από αυτούς που προστατεύονταν, παρά το γεγονός ότι ο καταναλωτής στη χώρα μας πλήρωνε ένα βιβλίο σε τιμή προ φόρων 25%, 30%, ακόμα και 40% ακριβότερα, σε σχέση με την τιμή που είχε το ίδιο βιβλίο στο εξωτερικό! Η απελευθέρωση, τελικά, οδήγησε σε μεγάλες εκπτώσεις, ενώ τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν πως οι τιμές των βιβλίων στην Ελλάδα συνολικά έχουν υποχωρήσει από το 2013 μέχρι το 2016 κατά -6,2%, τη στιγμή που οι τιμές στην Ευρώπη έχουν ανέβει κατά 12,1% το ίδιο διάστημα!

Βρεφικό γάλα: Για το βρεφικό γάλα είχα βρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία μόλις είχε ακυρωθεί απόφαση προκατόχων μου που επέτρεπε τη διάθεση του βρεφικού γάλακτος και εκτός φαρμακείων. Λάβαμε υπόψη την απόφαση αυτή και περάσαμε με νόμο την απελευθέρωση. Είναι εντυπωσιακό το εξής: Με την εφαρμογή της απόφασης των προκατόχων μου είχαμε αμέσως μείωση της τιμής του βρεφικού γάλακτος μέχρι 20%. Με την επαναφορά στα φαρμακεία, εκ νέου αύξηση μέχρι 20% και με τη νομοθέτηση της απελευθέρωσης πτώση, και πάλι, της τιμής, στο ίδιο ποσοστό! Τα ξέρουν, άλλωστε, οι νέοι γονείς!

Εκπτώσεις/προσφορές: Με νομοθετική παρέμβαση το 2013 καθιερώθηκαν δύο επιπλέον εκπτωτικές περίοδοι τον χρόνο, καθώς και η προαιρετική λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές. Υπήρξε τότε σθεναρή αντίσταση για το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων για 52 Κυριακές, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, πράγμα που θα ενίσχυε τον τουρισμό και θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση, είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τη Eurostat, στην κατηγορία ένδυση-υπόδηση οι τιμές από το 2013 και μετά έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 9,7%, ενώ ο κύκλος εργασιών έχει αυξηθεί κατά 4,6% το ίδιο χρονικό διάστημα. Προφανώς, ολοένα και περισσότεροι έμποροι αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, γι’ αυτό και προχώρησαν αυτές τις μέρες στη διοργάνωση της Black Friday.

Η Ελλάδα δεν γκρεμίστηκε λοιπόν! Αντίθετα, τόσο αυτές, όσο και αρκετές άλλες μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν ήδη να λειτουργούν θετικά. Θα λειτουργούσαν, δε, ακόμα περισσότερο, αν δεν έμπαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις όρια στην εφαρμογή τους. Προσωπικά, σήμερα ακόμα περισσότερο πιστεύω στην ανάγκη να εφαρμόσουμε στην πατρίδα μας τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και να σταματήσουμε επιτέλους να λέμε «στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται». Γίνεται! Μόνο που πρέπει να το κάνει μια αποφασισμένη κυβέρνηση που δεν θα λάβει υπόψη της το συμφέρον ορισμένων υπερπροστατευμένων ομάδων, αλλά των πολλών ανυπεράσπιστων Ελλήνων.

*Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης είναι αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή