Ελλειμμα στρατηγικής καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

Ελλειμμα στρατηγικής καταλογίζουν στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλουμε να γίνουμε άγγελοι κακών ειδήσεων, αλλά, αν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν συνειδητοποιήσουν εδώ και τώρα τις εθνικές ευθύνες τους, η χώρα κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά τα δύο χρόνια που απεδείχθη ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία στρατηγική διαπραγμάτευσης. Και αποδεικνύεται αυτό τώρα από τις κραυγαλέες αντιφάσεις των υπουργών της ακόμη και ως προς τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Με αυτόν τον άκρως δυσοίωνο τρόπο σχολιάζαν χθες στελέχη του ΠΑΣΟΚ την προειδοποίηση του αρμόδιου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, που έδωσε τριήμερη προθεσμία στην κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ και η ίδια η κ. Φώφη Γεννηματά –η οποία θα τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης την Παρασκευή– ήδη από προχθές καλεί εναγωνίως την κυβέρνηση να πάψει να εξαπατά τον ελληνικό λαό και να επισπεύσει το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων υπενθυμίζοντας τη δέσμευσή της ότι, «αν δεν έχουμε το 2017 ανάπτυξη 2,7%, θα επιβληθεί ο περιβόητος “κόφτης” σε μισθούς και συντάξεις και θα επιβληθούν νέοι φόροι».

Με ανάλογο τρόπο σχολίασε και ο κ. Στ. Θεοδωράκης το ενδεχόμενο να προκύψει για μία ακόμη φορά αδιέξοδο στο κλείσιμο μιας αξιολόγησης και η χώρα να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού. «Oι λεονταρισμοί του κ. Τσακαλώτου προς τους δανειστές και οι απειλές του για πρόωρες εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνουν τον πανικό που επικρατεί στην κυβέρνηση. Από την “ανάπτυξη-ανάσταση”, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός το Πάσχα, φθάσαμε να τρέχουμε πάλι να αποφύγουμε νέα μέτρα και ένα “3ο μνημόνιο-plus”, που είναι προ των πυλών. Είναι αδιανόητο άλλοι υπουργοί να είναι υπέρ και άλλοι εναντίον της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς καν να συνειδητοποιούν ότι με τα αντιφατικά τους μηνύματα εντείνουν το αδιέξοδο μιας χώρας, που κανείς ξένος επενδυτής ευλόγως δεν θα εμπιστεύονταν», είπε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Αντιθέτως, το ΚΚΕ με εκτενή του ανακοίνωση, σχεδόν προεξόφλησε το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να το εμφανίζει ως επιτυχία, καταγγέλλοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αποσιωπά προκλητικά απ’ τον λαό ότι αυτή θα συνοδεύεται από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και ότι η όποια χαλάρωση –αν υπάρξει– θα αξιοποιηθεί για τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου και όχι για την ανακούφιση του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή