ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» ο Τζιτζικώστας για το προσφυγικό

kroyei-ton-kodona-toy-kindynoy-o-tzitzikostas-gia-to-prosfygiko-2163614

Τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης, εφόσον η Τουρκία υλοποιήσει τις απειλές της μετά και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ψήφισε το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τον χαιρετισμό του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έκανε λόγο για νέες περικοπές και νέα κυβερνητική επιδρομή στους δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ για την επικείμενη και πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» είπε ότι «περισσότερα ερωτήματα γεννά, παρά δίνει απαντήσεις, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού θέλει να το πάει η κυβέρνηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζιτζικώστας διερωτήθηκε: «Σκοπεύει να φέρει αρμοδιότητες και τους απαραίτητους αντίστοιχους πόρους στις περιφέρειες και τους δήμους; Σκοπεύει να κάνει το επόμενο βήμα της ουσιαστικής οικονομικής και θεσμικής αυτοτέλειας και της διοικητικής ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης; Θα προχωρήσει στη φορολογική αποκέντρωση, ώστε να έχουν τα έσοδά τους οι περιφέρειες και οι δήμοι και να μην κρέμονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Εξέφρασε, άλλωστε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τη βεβαιότητα ότι ο διάλογος που θα γίνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχει ιδιαίτερο θεσμικό και κοινωνικό ενδιαφέρον και πρότεινε να διεξαχθεί το 2017 ένα κοινό συνέδριο της αυτοδιοίκησης, της ΚΕΔΕ και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).