Σαμαράς υπέρ Κοτζιά για το Κυπριακό

Σαμαράς υπέρ Κοτζιά για το Κυπριακό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονομαστική στήριξη στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στους χειρισμούς του παρέχει ο κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη του.

Ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει πως «πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό», σημειώνοντας παράλληλα πως «αναζητούμε λύση! Όχι να δημιουργήσουμε, μόνοι μας, πρόβλημα χειρότερο απ’ αυτό που πάμε να λύσουμε.,. Όχι να νομιμοποιήσουμε μόνοι μας τα «τετελεσμένα» της κατοχής! Όχι να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην Ελεύθερη Κύπρο».

Σε ερώτηση σχετικά με τους χειρισμούς από μέρους του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, ο πρώην πρωθυπουργός παρέχει σαφή στήριξη στον Έλληνα ΥΠΕΞ και τους χειρισμούς του: «Ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Τελεία και παύλα» σημειώνει ο κ. Σαμαράς και συνεχίζει: «Άλλο οι διαφωνίες μας γενικά με την κυβέρνηση Τσίπρα, άλλο οι διαφωνίες μας με διάφορα πράγματα που έχει κάνει κι έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός των Εξωτερικών, κι εντελώς άλλο πράγμα οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Εκεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο! Κανείς άλλος…».

Παραμένοντας στο θέμα του Κυπριακού, ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως είναι ένα θέμα που « αφορά πρωτίστως τους Κυπρίους» αλλά «η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις στην Κύπρο», τονίζοντας πως η χώρα οφείλει να παρέχει τη συνδρομή της στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού «γιατί έχει συμβατικές υποχρεώσεις ως “εγγυήτρια δύναμη”».

​ ​

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είχε ταχθεί σαφώς κατά του σχεδίου Ανάν, σημειώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» πως το σχέδιο που παρουσιάστηκε τώρα «είναι πολύ καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν». Στη συνέχεια επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως «η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που επιβάλλει και το Διεθνές Δίκαιο και τα δίκαια της Κύπρου. Οπότε υπήρξε αδιέξοδο. Από την πλευρά της Τουρκίας και εξ αιτίας της μόνιμης αδιαλλαξίας της…».

Σε ερώτηση για τις συνεχείς προκλήσεις Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει πως δεν θα έπρεπε να ανησυχούν τη χώρα οι επιμέρους δηλώσεις Ράμα ή Ερντογάν, όσο η γενικευμένη αποδυνάμωση της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα: «Με ανησυχεί – κυρίως και πρωτίστως – ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα «ανήσυχων» γειτόνων… Αυτά δεν θα υπήρχαν, αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Και δεν υπήρχαν όσο η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς…», αναφέρει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή