Βενιζέλος: Νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

Βενιζέλος: Νέο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε ένα εκτενές σχόλιό του και ο κ. Ευ. Βενιζέλος αποδόμησε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του Eurogroup, καταγγέλλοντας την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πειράζει που γλείφουν εκεί όπου έφτυναν. Πειράζει ότι εγκλωβίζουν τη χώρα στο βάθος της βλάβης που προκάλεσαν» ανέφερε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η συμφωνία είναι και ατελέσφορη και σαφώς χειρότερη από αυτήν που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με τη συμφωνηθείσα από την κυβέρνηση επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του EFSF/ESM από τα 28 στα 32,5 έτη, τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά, αλλά υψηλότερα και τη μη αύξηση των επιτοκίων για την επαναγορά ομολόγων του Νοεμβρίου 2012, επί της ουσίας επιβαρύνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, με αντάλλαγμα τη θεωρητική μικρή ελάφρυνσή του το 2060, εφόσον εκπληρούνται έως τότε διαρκώς οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ως εκ τούτου, επέκρινε την κυβέρνηση τόσο για τη δέσμευσή της να επιτυγχάνει η χώρα πλεονάσματα 3,5% και μετά το 2018 όσο και για την «εξαφάνιση» της υπόσχεσης των εταίρων για μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προεξοφλώντας ότι θα υπάρξει και 4ο Μνημόνιο –δηλαδή νέα μέτρα– χωρίς όμως χρηματοδότηση. «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επωφελήθηκε από τη “σύγκρουση” ΔΝΤ – Ε.Ε., αλλά έχασε και προς τις δύο πλευρές», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή