ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απότομη αύξηση ροών: πάνω από 300 αφίξεις μεταναστών σε Λέσβο και Κάλυμνο

apotomi-ayxisi-roon-pano-apo-300-afixeis-metanaston-se-lesvo-kai-kalymno-2164924

Πάνω από 300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν την Παρασκευή σε Λέσβο και Κάλυμνο, σηματοδοτώντας μια απότομη αύξηση των ροών στα δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οσον αφορά την περίπτωση της Λέσβου, καταγράφηκε άφιξη 200 προσφύγων και μεταναστών τα χαράματα, από τις 3.00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6.00 το πρωί, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Στην Κάλυμνο, το μεσημέρι έφτασαν στο νησί 117 Πακιστανοί, οι οποίοι επέβαιναν σε δύο βάρκες, ενώ οι διακινητές τους ήταν Ουκρανοί

Οι σημερινές αφίξεις στα δύο νησιά έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, μηδενικών μάλιστα σε Χίο και Σάμο.

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057. Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.