Πρ. Παυλόπουλος για ευρωπαϊκό δίκαιο

Πρ. Παυλόπουλος για ευρωπαϊκό δίκαιο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ευρώπη, στο τι λειτουργεί και τι όχι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με αποτέλεσμα τους κινδύνους διάλυσης της συνοχής και την απομάκρυνση των λαών από το ευρωπαϊκό όραμα, επικέντρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ομιλία του στη Σορβόνη, μετά την ανακήρυξή του ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Paris II Pantheon-Assas. Στην ομιλία του, ο Προκόπης Παυλόπουλος καταπιάστηκε ειδικά με τη σύγχυση και τον σκεπτικισμό σχετικά με την ιεράρχηση, την υπερίσχυση ή μη, του Συντάγματος (εθνικού) έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η βασική αιτία βρίσκεται στο ότι «δεν έχει προχωρήσει όσο πρέπει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» με συνέπεια την παράλληλη συνύπαρξη της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και των επιμέρους εθνικών έννομων τάξεων.

«Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρούσεων ανάμεσα στις δύο αυτές έννομες τάξεις», που όμως έχει αποφευχθεί χάρις «στην νομολογιακή υπευθυνότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) και των εθνικών Ανώτατων Δικαστηρίων», εξήγησε ο Πρόεδρος. «Για όσο χρόνο η Ε.Ε. έχει τη σημερινή της μορφή, μία οδός υπάρχει για την επίλυση του προβλήματος της ιεράρχησης μεταξύ Συντάγματος και ευρωπαϊκού δικαίου» σημείωσε, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι δεν σημαίνει ότι η οδός αυτή «είναι απολύτως αποτελεσματική κανονιστικώς». Ο ίδιος, πάντως, προτείνει μία «μέση οδό», σύμφωνα με την οποία, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να δίνει μία ερμηνεία των κανόνων του ευρωπαϊκού δικαίου όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με τα εθνικά συντάγματα. Παράλληλα, είπε, τα εθνικά δικαστήρια πρέπει από πλευράς τους να δίνουν μια ερμηνεία των εθνικών συνταγματικών κανόνων όσο το δυνατόν πιο σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή