Στόχος του ΠΑΣΟΚ, η μη αυτοδυναμία του Κυρ. Μητσοτάκη

Στόχος του ΠΑΣΟΚ, η μη αυτοδυναμία του Κυρ. Μητσοτάκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μη φτάσει η Ν.Δ. στην αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές αναδεικνύει από χθες ως μείζονα στόχο της η κ. Φώφη Γεννηματά. Αυτό αναφέρει ρητώς το κείμενο του Κεντρικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που συνεδρίασε για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι στο εν λόγω κείμενο καίτοι ασκείται σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύεται π.χ. η ανάγκη της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, υπογραμμίζεται επί λέξει ότι η Ν.Δ. «παραμένει στρατηγικά ο ιδεολογικός μας αντίπαλος». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ως ιδανική κυβέρνηση περιγράφεται αυτή η οποία θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη Ν.Δ., καθώς στο κείμενο επαναλαμβάνεται η γνωστή θέση της κ. Γεννηματά περί της ανάγκης «σύμπραξης των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, με ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και με χρονικό ορίζοντα την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Ολα τούτα έχουν προφανώς την ερμηνεία τους στην επιθυμία της κ. Γεννηματά να γίνει το κόμμα της ο αποκλειστικός υποδοχέας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της κυβέρνησης και σταδιακά να διεκδικήσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν οι συντάκτες του κειμένου λέγοντας π.χ. ότι «διεκδικούμε επιτακτικά την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική ενίσχυση της ΔΗΣΥ που θα ακυρώνει το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, με ακύρωση κάθε λογικής αυτοδυναμίας». Ετσι εξηγείται και η μετεξέλιξη της ΔΗΣΥ σε νέα «Προοδευτική Παράταξη», όπως περιγράφεται ότι θα είναι ο στόχος του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ που θα πραγματοποιηθεί το 2017, ενώ στις αρχές του νέου έτους θα απευθυνθεί και ανοικτή πρόσκληση «προς όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου μας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, με σεβασμό της αυτονομίας και των απόψεως του καθενός».

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι οι δυνάμει αποδέκτες της πρόσκλησης –όπως π.χ. πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ– δήλωναν και χθες δύσπιστοι ως προς τις ανομολόγητες προθέσεις της κ. Γεννηματά. Πρώτον, γιατί, όπως έλεγαν, «τίποτα δεν διασφαλίζει ότι η Φώφη δεν θα ελέγξει τους συσχετισμούς του Συνεδρίου» και δεύτερον, γιατί η ίδια η πρόεδρος «απέφυγε χθες να επαναδεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει και εκλογή αρχηγού της νέας Παράταξης από τη βάση, προφανώς γιατί δεν διανοείται να μην ηγείται εκείνη του νέου σχήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή