Απευθείας αναθέσεις από ΕΟΤ για συμβάσεις έως 209.000 ευρώ

Απευθείας αναθέσεις από ΕΟΤ για συμβάσεις έως 209.000 ευρώ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να επιτρέπεται ο ΕΟΤ να προβαίνει σε συμφωνίες για δράσεις τουριστικής προβολής της Ελλάδας μέσω απευθείας ανάθεσης για συμβάσεις αξίας έως 209.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε από την υπουργό Τουρισμού και τον υπουργό Οικονομίας στο ν/σ για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται βάσει του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις για προμήθειες πολύ χαμηλότερης αξίας και συγκεκριμένα έως 20.000 ευρώ.

Σε νέα αποτίμηση της αξίας του 25% του ΑΔΜΗΕ, που βάσει του νόμου 4389/2016 θα πρέπει να μεταβιβαστεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα προβεί η ΔΕΗ με βασικό στόχο τη μείωση του τιμήματος που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο ελλείψει των αναγκαίων κονδυλίων. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο ν/σ για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη η οποία τροποποιεί την παράγραφο 2 του εν λόγω νόμου. Αυτή προέβλεπε ότι η αξία της μετοχής του 25% που θα μεταβιβαστεί στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα καθοριστεί βάσει της τιμής που θα καταβάλει ο επενδυτής για το 24%, δηλαδή βάσει του τιμήματος των 330 εκατ. ευρώ που θα δώσει η κινεζική State Grid. Το επιχείρημα που ανέπτυξε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης στη Βουλή είναι ότι το τίμημα της κινεζικής εταιρείας περιλαμβάνει υπεραξίες, όπως διοίκησης και στρατηγικού σχεδιασμού, που μπορούν να χαρακτηριστούν κρατική ενίσχυση επειδή το Δημόσιο θα αγοράσει μερίδιο από δημόσια εταιρεία. Η νέα αποτίμηση, σύμφωνα με το υπουργείο, θα αφαιρέσει αυτές τις υπεραξίες για την εξαγορά του 25% του ΑΔΜΗΕ.

Εξάλλου, στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία που επιφέρει αλλαγές στην αγορά των πετρελαιοειδών με βάση τις συστάσεις της τρίτης εργαλειοθήκης ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) για ένα τρίμηνο, εξάλλου, παρέχει άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, για την ίδια περίοδο βεβαιώνεται ότι ακίνητο της εταιρείας που βρίσκεται στον Δ. Ελευσίνας διαθέτει πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ. Στόχος της τροπολογίας είναι η διευκόλυνση της πώλησης του ακινήτου της εταιρείας. Τέλος, η τροπολογία προσφέρει για το ίδιο χρονικό διάστημα προστασία στην εταιρεία από πιστωτές και προμηθευτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή