Αντιδράσεις στις δύο τροπολογίες για ΟΤΑ

Αντιδράσεις στις δύο τροπολογίες για ΟΤΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση για προφανείς λόγους κρίθηκε ως πρωτοσέλιδη στην «Κ». Με δύο μυστικές χριστουγεννιάτικες τροπολογίες, η κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για τη μονιμοποίηση χιλιάδων υπαλλήλων που εργάζονταν περιστασιακά στους δήμους της χώρας.

Το έκανε με δύο τρόπους. Νομιμοποιώντας τους δημάρχους να μην ασκούν εφέσεις στις περιπτώσεις που πρώην εργαζόμενοί τους δικαιώνονταν πρωτόδικα στην επιθυμία τους να μονιμοποιηθούν, αλλά και να μπορούν οι δήμαρχοι να ανανεώνουν τις συμβάσεις επιπλέον εργαζομένων με τρόπο που να κατοχυρώνουν δικαστικά το επιχείρημα ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το αστείο –και τραγικό μαζί– είναι ότι τις εν λόγω δύο νυχτερινές ρυθμίσεις τις ψήφισε σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τη Ν.Δ. (οι βουλευτές της είπαν «παρών» στη μία τροπολογία) και το Ποτάμι που καταψήφισε και τις δύο. Στοιχείο που καταδεικνύει και την ενοχή που νιώθουν τα παλιά κόμματα (και κυρίως το ΠΑΣΟΚ) για την πάγια πρακτική τους να ανανεώνουν κρυφίως τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δίδοντας έτσι την ελπίδα της μονιμοποίησης στους εργαζομένους που προσελάμβαναν με πελατειακά κριτήρια –και εκτός ΑΣΕΠ– στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Είναι ολοφάνερο σε όλους πια ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλήρης κομματικοποίηση του δημόσιου τομέα και η δημιουργία ενός πρόθυμου στρατού συμβασιούχων-ψηφοφόρων. Δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες μονιμοποίησης, επιχειρώντας να εγκλωβίσουν με αυτές τους εργαζομένους και αδιαφορούν πλήρως για την αξιοκρατία, ενώ ταυτόχρονα θίγουν δικαιώματα επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ, που περιμένουν να προσληφθούν με διαφάνεια και αξιοκρατία», δήλωσε χθες ο κ. Μάκης Βορίδης, δεσμευόμενος ότι η Ν.Δ. όταν αναλάβει την εξουσία θα επανεξετάσει τη νομιμότητα όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων που θα γίνουν με τις χριστουγεννιάτικες τροπολογίες.

Σαφώς πιο συγκεκριμένος ήταν ο κ. Παν. Καρκατσούλης του Ποταμιού. Προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα αξιώσει από την κυβέρνηση να απαριθμήσει πόσους υπαλλήλους αφορούν οι ρουσφετολογικές της τροπολογίες και κυρίως πόσο θα κοστίσει στους Ελληνες πολίτες η μονιμοποίηση κάποιων χιλιάδων υπαλλήλων στους δήμους της χώρας που έχουν προσληφθεί με εξόφθαλμα κομματικά κριτήρια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή