Άρχισαν σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακιντζί παρουσία των διαπραγματευτών και των μελών των αντίστοιχων αντιπροσωπειών τους.
Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των τριήμερων συνομιλιών για το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε στο Παλάτι των Εθνών στις 8:50 το πρωί, ακολουθούμενος από τον κ. Ακιντζί λίγα λεπτά αργότερα. Τους δύο ηγέτες υποδέχθηκε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Άιντε, η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των ΗΕ στη Γενεύη κ. Μάικλ Μόλερ.
Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί παρακάθισαν σε συνομιλίες στην παρουσία των διαπραγματευτών και μελών των διαπραγματευτικών ομάδων.
Οι συνομιλίες, που θα διαρκέσουν από σήμερα μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιούνται από τις 9πμ μέχρι τη 1μμ και από τις 6μμ μέχρι τις 8.30μμ (ώρες Ελβετίας) καθημερινώς.
Αθήνα και Λευκωσία εκπέμπουν θετικές προθέσεις και πνεύμα ειλικρινούς αναζήτησης λύσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Ως ρεαλιστικός στόχος τίθεται η καταγραφή επαρκούς προόδου και περαιτέρω συγκλίσεων, ώστε η συνάντηση να μη σηματοδοτήσει την κατάρρευση της προσπάθειας, αλλά την αφετηρία μιας ανοικτής (open ended) διαδικασίας που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Η προσοχή επικεντρώνεται στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, στην εκ περιτροπής προεδρία, στην επιστροφή εδαφών και προσφύγων –η κατάθεση χάρτη από τον κ. Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 11 Ιανουαρίου αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή της διεθνούς διάσκεψης την επομένη–, στην ελεύθερη πρόσβαση της κάθε κοινότητας στη ζώνη της άλλης και στις παραμέτρους της διακυβέρνησης. Ωστόσο, το αέριο αποτελεί μια μείζονος στρατηγικής σημασίας πτυχή που δεν επηρεάζει μόνο τις δύο κοινότητες ή και τις δύο μητέρες πατρίδες, αλλά αφορά και άλλους σημαντικούς περιφερειακούς παίκτες, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, καθώς και τους ισχυρούς της παγκόσμιας οικονομίας.
Στη Γενεύη υπάρχουν τουλάχιστον 40 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι απο Ελλάδα και Κύπρο για να καλύψουν τις συνομιλίες, ενώ αυστηρά είναι και τα μέτρα ασφαλείας.