ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία Γεννηματά – Παπανδρέου

Συμφωνία Γεννηματά – Παπανδρέου

«Για να αποκτήσει η χώρα προοπτική εξόδου από την κρίση, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, απαιτείται να υπερβούν τη σημερινή αρνητική κατάσταση του πολυκερματισμού τους» και γι’ αυτό «εκφράζουμε την κοινή μας βούληση να συμπράξουμε και να συνεργαστούμε για την ανασύνταξη και την ενότητα της ευρείας δημοκρατικής παράταξης».

Αυτή ήταν συνοπτικά η ουσία της κοινής ανακοίνωσης που εξέδωσαν χθες η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου επισημοποιώντας τον πολιτικό γάμο τους. Η εξέλιξη αυτή προφανώς είχε προετοιμαστεί κρυφίως από μέρες, εξ ου και εμφανίστηκε να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Στο μεν ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η επιστροφή Παπανδρέου «είναι μια τρανταχτή δικαίωση της πολιτικής της κ. Γεννηματά, η οποία επί μήνες επιδιώκει την επανασυσπείρωση της παράταξης», στο δε στρατόπεδο του Γ. Παπανδρέου ισχυρίζονταν ότι ο «γάμος» επετεύχθη «γιατί απλούστατα η Φώφη συνειδητοποίησε ότι πρέπει να συμπράξει με το ΚΙΔΗΣΟ κι όχι να αξιώνει τη διάλυσή του όπως έκανε μέχρι πρότινος».

Σε κάθε περίπτωση ο χθεσινός «γάμος» ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει ποικίλα σχόλια στον ευρύτερο χώρο. Πόσο μάλλον όταν η κατ’ ουσίαν επιστροφή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ συνέπεσε με τις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωταγωνιστές τον Γ. Ραγκούση, την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη (την Κυριακή θα πραγματοποιήσουν την πρώτη κοινή τους εκδήλωση εισηγούμενοι τη ριζική ανασυγκρότηση του χώρου), εξ ου και από το περιβάλλον των τελευταίων ο χθεσινός «γάμος» χαρακτηρίστηκε απαξιωτικά «απόδειξη πανικού του ΠΑΣΟΚ».

Αν κάτι, ωστόσο, ανέμεναν με μεγαλύτερη αγωνία στη Χαρ. Τρικούπη –δεδομένου ότι συνεργάτες της κ. Γεννηματά προδικάζουν την αποτυχία της πρωτοβουλίας Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη– ήταν η αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου. Και τούτο γιατί ο τελευταίος μόλις προσφάτως περιέγραψε ως «ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας» να μη συνυπάρξει εκ νέου με τον Γ. Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε χθες να κάνει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση. Συνεργάτες του, ωστόσο, παρομοίαζαν –μεταξύ αστείου και σοβαρού– τις χθεσινές εξελίξεις ως σύμφωνο απεγνωσμένης πολιτικής συμβίωσης και όχι πολιτικού γάμου, και προανήγγειλαν ότι ο κ. Βενιζέλος θα τοποθετηθεί στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ την Κυριακή.

Πώς κωδικοποιούνται όλα αυτά; Η αντίδραση του κ. Βενιζέλου προφανώς δεν θα είναι σπασμωδική. Την Κυριακή θα κάνει μια συνολική πολιτική τοποθέτηση προκαλώντας όχι μόνον την κ. Γεννηματά αλλά κυρίως τον κ. Παπανδρέου, να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους επί σειρά θεμάτων στα οποία έχει επανειλημμένως διατυπώσει τη θέση του. Από το πώς βλέπουν το γεγονός ότι σειρά συνεργατών του Γ. Παπανδρέου υπηρετούν σήμερα το καταστροφικό για τη χώρα πολιτικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι τα σκανδαλώδη και υπέρογκα χρέη που προκλήθηκαν επί των ημερών της αρχηγίας του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ και τα οποία έχει αναγνωρίσει ως απαράδεκτα ακόμη και η κ. Γεννηματά.

Με λίγα λόγια, ο κ. Βενιζέλος ουδόλως φέρεται διατεθειμένος να αποχωρήσει εσπευσμένα από το κόμμα του λόγω της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού. Εχοντας την πεποίθηση ότι, εν αντιθέσει με την κ. Γεννηματά και τον κ. Παπανδρέου, εκείνος είναι πολιτικά απελευθερωμένος να απευθύνεται σε υπερκομματικό και όχι πελατειακό ακροατήριο, θα τους προκαλεί διαρκώς να αρθρώνουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, αν έχουν, διατυπώνοντας ευθαρσώς τις απόψεις του για τη σωτηρία της χώρας.