Παράλληλες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς – Αιχμηρή παρέμβαση Βενιζέλου

Παράλληλες διεργασίες στον χώρο της κεντροαριστεράς – Αιχμηρή παρέμβαση Βενιζέλου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στην κεντροαριστερά, μετά και τις εξελίξεις τον τελευταίων ημερών. Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να ανακοίνωσε την εκ νέου συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, όμως την ίδια στιγμή λαμβάνουν χώρα παράλληλες διεργασίες από σημαντικά στελέχη του κόμματος. 

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδη οργανώνουν σήμερα την πρώτη κοινή τους εκδήλωση εισηγούμενοι τη ριζική ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς.

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τιτλοφορείται «Ωρα αποφάσεων».Οι τρεις πρώην υπουργοί ξεκινούν κύκλο πέντε εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα (θα ακολουθήσουν το Ηράκλειο, η Λάρισα, η Πάτρα και η Αθήνα).

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, η Άννα Διαμαντοπούλου ανήρτησε φωτογραφίες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, αναφέροντας: «Μαζική προσέλευση και έντονο ενδιαφέρον στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας».

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Στην εναρκτήρια ομιλία της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε: «Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας. Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δυνατό, ενωμένο, διεκδικεί μέσα από την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ρόλο του καταλύτη, του αποφασιστικού παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας».

«Ας το καταστήσουμε απόλυτα σαφές. Δεν διεκδικούμε απλά την ενίσχυση των δυνάμεων μας. Διεκδικούμε να γίνουμε εμείς το μεγάλο, το προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στην πατρίδα μας», προσέθεσε η κ. Γεννηματά.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά προχώρησε στην παρουσίαση των βασικών θέσεων του κόμματος, ενώ αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική δήλωσε: «Ο λαός μας βιώνει με το χειρότερο τρόπο σήμερα τα αδιέξοδα της ανίκανης, τυχοδιωκτικής και επικίνδυνης για τον τόπο διακυβέρνησης τους».

Αιχμηρή παρέμβαση Βενιζέλου

«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Ξέρω καλύτερα από κάθε άλλον τη σημασία της συσπείρωσης και της ενότητας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε σημερινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μία εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μία συγγνώμη. Δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τη φθορά όταν άλλοι έφευγαν σαν ποντίκια από το καράβι», προσέθεσε.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης τάχθηκε στη συνέχεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ κάλεσε για άμεσες εκλογές: «Αν ο κύριος Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης θα είχε ήδη προκυρήξει εκλογές. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει μετά τις εκλογές κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».

«Το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όπως διαμορφώνεται δεν μπορεί να πάει μακριά. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστρέξουμε τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου μας (δημιουργία ενιαίου φορεα). Η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή και επίμονη. Το κυριότερο ζήτημα είναι η πολιτική, προγραμματική κ στρατηγική σαφήνεια της Δ.Π., του προοδευτικού μεσαίου χώρου. Δεν συγχωρείται πολιτικά οποιοδήποτε φλερτ με τον λαϊκισμό, στο όνομα της δήθεν επαφής με ένα ακροατήριο», προσέθεσε, αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον του πολιτικού «φλερτ» της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή