Διορθωτική παρέμβαση από Ταγιάνι

Διορθωτική παρέμβαση από Ταγιάνι

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναδίπλωση και διορθωτική παρέμβαση προέβη χθες ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε αναφορικά με τις προ έτους δηλώσεις του, στη διάρκεια επίσκεψης στα Σκόπια, περί «Μακεδονίας». Ο κ. Ταγιάνι σε ανάρτησή του στο Τwitter, χθες, αφού έσπευσε να δηλώσει ότι γνωρίζει πολύ καλά την Ιστορία, τόνισε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ελληνας, με ιδέες που συνέβαλαν στη γέννηση της Ευρώπης». Παράλληλα, από το γραφείο του εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι το Σώμα αναγνωρίζει ως μόνη ονομασία της χώρας τη διεθνώς αναγνωρισμένη “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”».

Ο κ. Ταγιάνι είχε κάνει πέρυσι τον Φεβρουάριο από τα Σκόπια την ακόλουθη δήλωση: «Η Μακεδονία είναι μια όμορφη χώρα. Ολοι στην Ιταλία γνωρίζουν τη Μακεδονία. Γιατί; Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ο Μακεδών είναι πολύ δημοφιλείς πρόγονοί σας. Χωρίς τον Αλέξανδρο δεν έχουμε την Ευρώπη, γιατί ήταν ο πρώτος βασιλιάς που σταμάτησε την εισβολή από το Ιράν και από εκείνες τις χώρες. Γι’ αυτό τον λένε Μέγα Αλέξανδρο, γιατί ενδυνάμωσε τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Αυτές οι προ έτους υποστηρικτικές για τους «μακεδονικούς» ισχυρισμούς της ηγεσίας της ΠΓΔΜ αναφορές του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικρίθηκαν εντόνως χθες στη Βουλή, καθώς εκπρόσωποι τόσο της κυβερνώσας πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης μίλησαν σχετικά, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής αντικείμενο της οποίας ήταν νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε σε μια εποχή που διάφοροι άνθρωποι γράφουν Ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Από τον Ράμα που ανακαλύπτει την Ακρόπολη ή τον Αλή Πασά που έκανε την Επανάσταση του 1821, μέχρι τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, η Ιστορία είναι πεδίο μάχης, το οποίο, όμως, πρέπει να χρησιμοποιείται ως σχολείο να διδάσκεται κανείς –αυτή είναι η προσωπική μου άποψη– και όχι ως φυλακή για να φυλακίζει το πνεύμα του σε αυτό», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς.

«Είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος άλλωστε κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και, βεβαίως, δεν υφαρπάζεται. Είμαι, επίσης, βέβαιος ότι από τη νέα του θεσμική θέση θα σεβαστεί απολύτως την επίσημη θέση όλων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, όλων των διεθνών οργανισμών που αναγνωρίζουν τη γειτονική χώρα με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος.

«Αυτό το θεσμικό και ιστορικό ατόπημα να το πάρει πίσω», τόνισε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Η Ιστορία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να παραχαράσσεται», σημείωσε από την πλευρά του ο Ανδρ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή