Αντιπαράθεση για τον Οργανισμό ΥΠΕΞ

Αντιπαράθεση για τον Οργανισμό ΥΠΕΞ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την υποστήριξη μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας άρχισε, χθες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συζήτηση επί νομοσχεδίου του υπ. Εξωτερικών, αντικείμενο του οποίου είναι η «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και λοιπές διατάξεις».

Τόσο η Ν.Δ. όσο και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν (μόνο η Εν. Κεντρώων και το Ποτάμι δήλωσαν απλώς ότι «επιφυλάσσονται» να τοποθετηθούν σε επόμενη συνεδρίαση), εγείροντας κυρίως δύο ζητήματα: Πρώτον, τονίζουν ότι προκαλεί απορίες η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προωθήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη συζήτηση στο εσωτερικό του για συνολική αλλαγή του Οργανισμού. Δεύτερον, υποστηρίζουν ότι αρκετές από τις προωθούμενες διατάξεις ουσιαστικά στοχεύουν στο να γίνουν προσλήψεις «ημετέρων».

«Είναι ουσιαστικά ένα συνονθύλευμα επιμέρους αποσπασματικών διατάξεων. Ο μόνος συνδετικός κρίκος, ο μόνος αρμός, η μόνη κεντρική ιδέα, η μόνη ραχοκοκαλιά, είναι η δημιουργία θέσεων προς κάλυψη. Διορισμοί που έχουν μια έντονη οσμή εξυπηρετήσεων, που πρέπει να γίνουν τώρα, βιαστικά, όχι όταν θα είναι ολοκληρωμένος ο Οργανισμός» σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Κουμουτσάκος, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών: «Ντροπή» είπε, διακόπτοντάς τον ο κ. Ν. Κοτζιάς. «Σε αυτό το νομοθέτημα το ΥΠΕΞ εμφανίζεται περισσότερο ως «υπουργείο εξυπηρετήσεων», επέμεινε ο κ. Κουμουτσάκος.

Για νομοσχέδιο «το οποίο έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πρόσληψη απευθείας απ’ τον υπουργό» μίλησε εκ μέρους της Δημ. Συμπαράταξης ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Με αυτό το ν/σ, το μόνο που κάνει ο υπουργός, είναι ότι ισχυροποιεί το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων του», πρόσθεσε.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Κ. Κατσίκης ζήτησε «περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της παροχής στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (σ.σ. που θα λειτουργεί στους κόλπους του ΥΠΕΞ), δυνατότητας σύναψης συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για ανάθεση σε αυτά, μελετών και γνωμοδοτήσεων».

«Εισάγεται προς κύρωση ένα σύνολο διατάξεων, από τις οποίες ελάχιστες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως θετικές», ανέφερε ο Χρ. Παππάς (Χ.Α.). «Για εμάς το ζήτημα δεν είναι οργανωτικό, αλλά είναι πολιτικό» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Στ. Τάσσος.

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι οι περισσότερες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, κατά την άποψη της Εν. Κεντρώων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο Ι. Σαρίδης (Εν. Κεντρώων).

«Εχουμε και εμείς την απορία, γιατί, αφού είναι σε εξέλιξη η αναδιαμόρφωση του οργανισμού λειτουργίας του ΥΠΕΞ, υπάρχει τέτοια βιασύνη στο να νομοθετήσουμε και να ρυθμίσουμε υπαρκτά ζητήματα», σχολίασε με τη σειρά του ο Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι).

Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας, υπεραμύνθηκε των επιλογών του και σημείωσε πως ο νέος Οργανισμός θα τεθεί προς ψήφιση ύστερα από αρκετούς μήνες, οπότε προέκυψε η ανάγκη ρύθμισης συγκεκριμένων πρακτικών ζητημάτων. Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή