Μαξίμου: Σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους “8”.

Μαξίμου: Σεβαστή η απόφαση της Δικαιοσύνης για τους “8”.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με παραπομπή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και στον σεβασμό στη διάκριση εξουσιών απάντησε το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε ερωτήσεις σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία. Η επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας ήταν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, ώστε να μην αφεθεί η παραμικρή υπόνοια για πολιτικό χειρισμό του ζητήματος. Η σε υψηλούς τόνους αντίδραση της Αγκυρας δεν ξένισε την Αθήνα, δεδομένης της σταθερής επιμονής της τουρκικής ηγεσίας όλους τους προηγούμενους μήνες στο αίτημά της για έκδοση των «οκτώ», το οποίο επανέφερε με κάθε ευκαιρία, σε κάθε επικοινωνία. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι σταθερά, σε όλες αυτές τις κρούσεις, υπήρχε υπόμνηση της ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης και του σεβασμού στις αποφάσεις της. Η Αθήνα παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, και δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε παιχνίδια εντυπώσεων. Να σημειωθεί ότι χθες στην Αγκυρα βρισκόταν για διαβουλεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, Δ. Παρασκευόπουλος, ωστόσο η μεταξύ τους συνάντηση ολοκληρώθηκε πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Αρείου Πάγου, οπότε δεν υπήρξε σε αυτό το επίπεδο διατύπωση της τουρκικής αντίδρασης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η δικαστική απόφαση σχολιάστηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την ανεπίσημη κυβερνητική αντίδραση, ότι, δηλαδή, στην Ελλάδα «υπάρχει πλήρης σεβασμός της διάκρισης εξουσιών και τηρούνται όλες οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος», καθώς και ότι «ο Αρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Μάλιστα η Ν.Δ., διά του αρμόδιου τομεάρχη της Νίκου Παναγιωτόπουλου, υπογράμμισε επιπλέον ότι «η ελληνική Δικαιοσύνη κράτησε ψηλά το κύρος της χώρας», καθώς «αποφάνθηκε με βάση το  θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας» αλλά και με «σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε, σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ., λάθος της Αγκυρας το «να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του κράτους δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».

Σχεδόν πανηγυρικό τόνο είχε η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Δεν εκδίδονται οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Πιστεύουμε στη Δικαιοσύνη. Πιστεύουμε στη Δημοκρατία», είπε ο κ. Ανδ. Λοβέρδος. Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών».

Σαφείς αιχμές στην κυβέρνηση είχε η ανακοίνωση του Ποταμιού. Ετσι και ενώ ήδη από το πρωί ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης είχε τονίσει ότι θα ήταν αδιανόητο μια χώρα «να εκδώσει κάποιους που κινδυνεύουν με λιντσάρισμα, βασανισμό ή ακόμη και με εκτέλεση», μετά την ανακοίνωση της απόφασης το κόμμα του πανηγύρισε που η Δικαιοσύνη «δεν υποχώρησε σε σκοπιμότητες διπλωματίας, αλλά λειτούργησε με γνώμονα την ανθρώπινη αξία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπνέουν τον ευρωπαϊκό δικαιικό πολιτισμό και τους ελληνικούς νόμους».

Επιβεβαιωτική της ανεξαρτησίας της ελληνικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ενωσης Κεντρώων, Μ. Γεωργιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή