Τσαβούσογλου: Εξετάζουμε ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

Τσαβούσογλου: Εξετάζουμε ακύρωση της συμφωνίας για τους πρόσφυγες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρόκειται για οκτώ προδότες, πραξικοπηματίες που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Πρόεδρο μας. Η Ελλάδα υπέφερε πολλά από τα πραξικοπήματα. Πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μια νομική απόφαση. Οποιο Σύνταγμα, όποιους νόμους και να μελετήσετε δεν υπάρχει πρόνοια για την υπεράσπιση των πραξικοπηματιών και τρομοκρατών», υπογράμμισε, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ακόμη ότι για να έχουν οι οκτώ δίκαιη δίκη, «πρέπει να επιστραφούν στον χώρο όπου διαπράχθηκε το έγκλημα». «Με την Ελλάδα έχουμε συμφωνία. Στην πραγματικότητα δώσαμε στην Ελλάδα πληροφορίες, τεκμήρια, έγγραφα τα πάντα. Αυτή δεν είναι μια νομική απόφαση αλλά πολιτική. Αυτή την στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία των χωρών που προφυλάσσουν και υποστηρίζουν τους πραξικοπηματίες και τρομοκράτες», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα «αντίποινα» που εξετάζει η Αγκυρα απέναντι στην Αθήνα:

«Θα δείξουμε την αντίδραση μας και στο πρακτικό πεδίο. Ανεξάρτητα από το επιθυμούμε ή όχι (η υπόθεση των οκτώ) θα επηρεάσει τις σχέσεις μας. Και εμείς εξετάζουμε τα βήματα μας. Πέρα από την συμφωνία για το προσφυγικό που υπογράψαμε με την Ελλάδα και την Ε.Ε., υπάρχει η συμφωνία της επανεισδοχής. Θα πραγματοποιήσουμε όλα τα βήματα, ακόμη και την ακύρωση αυτής της συμφωνίας της επανεισδοχής. Δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζουμε θετικά τις χώρες που προφυλάσσουν προδότες και πραξικοπηματίες. Η Ελλάδα πρέπει να το γνωρίζει αυτό», ανέφερε.

Μπαράζ δηλώσεων στην Άγκυρα

Η μια μετά την δήλωση σχετικά με τα ελληνοτουρκικά έρχεται τις τελευταίες ώρες από την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μπόζνταγ επανέρχεται δια μέσου του twitter στο ζήτημα των πραξικοπηματιών. Ο ίδιος κάνει λόγο για ζημιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η διόρθωση των οποίων θα πάρει χρόνο και στέλνει τα εξής μηνύματα: «Η απόρριψη του αιτήματος περί επιστροφής 8 πραξικοπηματιών στρατιωτικών της Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση.

Το γεγονός ότι η δικαιοσύνη αποφάσισε δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η απόφαση των αρχών της ελληνικής δικαιοσύνης είναι άδικη και λανθασμένη. Δεν μπορεί να επεξηγηθεί και να διορθωθεί με βάση τις επιταγές της δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη απόφαση της Ελλάδας πλήττει τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Η επιδιόρθωση των σχέσεων θα πάρει χρόνο. Καλώ την Ελλάδα να αναθεωρήσει την απόφαση της και να επιστρέψει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή