Επικρίσεις για την τακτική της κυβέρνησης

Επικρίσεις για την τακτική της κυβέρνησης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, με έναν πρωθυπουργό που δεν μπορεί διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”. Ως εδώ. Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».

Αυτή ήταν η αντίδραση της κ. Φώφης Γεννηματά σε όσα συνέβησαν στο προχθεσινό Eurogroup επιβεβαιώνοντας πλήρως τη νέα στρατηγική του ΠΑΣΟΚ να αξιώνει εκλογές και να προσβλέπει σε έναν ενισχυμένο πολιτικό ρόλο την επομένη μέρα, προφανώς όχι με πρωταγωνιστή των εξελίξεων τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι επιπλέον τυχαίο ότι στη δήλωσή της χθες η κ. Γεννηματά ήταν ιδιαιτέρως καυστική με τον τρόπο που χειρίζεται τη χώρα η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας έτσι την τακτική των ίσων αποστάσεων με τη Ν.Δ. «Οι εξελίξεις στο Eurogroup είναι άκρως ανησυχητικές. Επιβεβαιώνουν την αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Εκανε τη χώρα μπαλάκι στα χέρια των δανειστών και όμηρο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ και δύο χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική με ολέθρια αποτελέσματα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Αντιθέτως, ο κ. Στ Θεοδωράκης, αν και χρησιμοποίησε και εκείνος απαξιωτικούς όρους για την κυβέρνηση, όχι μόνον δεν ζήτησε εκλογές, αλλά συνεργάτες του υπονοούσαν ότι όσα παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες είναι μία ακόμη πράξη μιας κακοστημένης παράστασης του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο κ. Τσίπρας θα υπογράψει τελικώς για μία ακόμη φορά ό,τι του ζητηθεί. «Η επιπολαιότητα και οι ιδεοληψίες είναι αυτές που μας έφεραν μέχρι εδώ και, αν δεν αποτινάξουμε αυτούς τους δύο καταστροφικούς για την πολιτική όρους, φοβάμαι ότι δεν θα ζήσουμε σε μια περήφανη και σύγχρονη χώρα», είπε ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «σχολική εκδρομή που οδηγεί τη χώρα σε ακόμη ένα αδιέξοδο».

Καθ’ όλα αναμενόμενη ήταν, βέβαια, η αντίδραση του ΚΚΕ, που προεξόφλησε ότι «η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ’ το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το “κρυφτούλι” που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει τον λαό». Το κόμμα του κ. Κουτσούμπα σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αποκρύβει ότι έχει ουσιαστικά δεσμευθεί για μέτρα και μετά το 2018, ενώ παραπλανητική χαρακτήρισε και την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να επιρρίπτει την ευθύνη μόνον στο «κακό» ΔΝΤ, καθώς, κατά το ΚΚΕ, όλα όσα επιβάλλονται στη χώρα είναι κατευθύνσεις συνολικά της Ε.Ε. – Eurogroup για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ. Και με το σκεπτικό αυτό, το ΚΚΕ ζήτησε, όπως πάντα, από τον λαό «να δυναμώσει τον αγώνα του για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου με το ΚΚΕ».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της θέσπισης του “υπερκόφτη” και το επιχείρημα ότι η οικονομία πάει καλά να υπογράψει νέα μέτρα με τους θεσμούς, χωρίς αυτά να έρθουν σε ψήφιση από τη Βουλή» και ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την ελπίδα του «τέτοιες μέθοδοι να αποτραπούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή