Ελλειμμα εμπιστοσύνης σε επενδυτικούς συμβούλους

Ελλειμμα εμπιστοσύνης σε επενδυτικούς συμβούλους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εύρωστες οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ιταλία εγκαταλείπουν τους επενδυτικούς συμβούλους τους και αναζητούν μόνες τους ανοίγματα και ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης και πολιτικής αβεβαιότητας. Γνωστά επιχειρηματικά τζάκια, όπως η οικογένεια Ανιέλι που ελέγχει τη Fiat Chrysler και η οικογένεια Ντελ Βέκιο που έχει τον όμιλο Luxottica με τα γυαλιά Ray Ban, παρακάμπτουν τους διαχειριστές κεφαλαίων και τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτές οι μεγάλες οικογένειες προτιμούν να ανακαλύψουν μόνες τους ευκαιρίες στον τομέα των επενδύσεων. «Πολλές οικογένειες επιχειρηματιών ψάχνουν εναλλακτικές για να μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν στον βαθμό που είχαν την ευκαιρία κάποτε», δήλωσε ο Μάρκο Στεβανάτο, του οποίου η οικογένεια κατασκευάζει συσκευασίες για εύθραυστα αντικείμενα. «Μπήκαμε και εμείς στον χώρο των επενδύσεων, με αφετηρία τον παγκόσμιο κλάδο των ακινήτων», προσθέτει ο ίδιος.

Η Ιταλία έχει συγκεντρώσει επιχειρηματικές οικογένειες με μεγάλο πλούτο,γεγονός αξιοσημείωτο για μια χώρα που μόλις αναπτύσσεται εδώ και μία δεκαετία.

Ο συνδυασμένος πλούτος όλων αυτών των οικογενειών είναι εξαπλάσιος από το ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας για το έτος 2014. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άνθρωποι έχουν προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατ. ευρώ, όπως δείχνουν στοιχεία της συμβουλευτικής εταιρείας ακινήτων Knight Frank. Το κυνήγι των αποδόσεων ξεπερνά τα σύνορα της χώρας και πολλές φορές οι επιχειρηματίες ενώνουν τα κεφάλαιά τους σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η μικρή επενδυτική εταιρεία Tamburi Investment Partners, την οποία ίδρυσε ο Τζιάνι Ταμπούρι ύστερα από πολύχρονη εμπειρία επενδύσεων από τον κλάδο τεχνολογίας μέχρι τη μόδα. Πρόσφατα δημιούργησε το επενδυτικό ταμείο Αsset Italia για την επένδυση της οικογενειακής περιουσίας. Τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 550 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την ανάγκη που υπάρχει για επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή