Γκουαλτιέρι: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα απ’ όλες τις πλευρές για να κλείσει η αξιολόγηση

Γκουαλτιέρι: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα απ’ όλες τις πλευρές για να κλείσει η αξιολόγηση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα αναφέρει σε άρθρο του ο Πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

«Έχοντας απέναντί του τεράστιες δυσκολίες κι έπειτα από επτά χρόνια έντονης ύφεσης, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών – σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού – παράγει σταδιακά συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.», εκτιμά ο κ. Γκουαλτιέρι.

 

Καλεί ακόμα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να εντείνουν τις προσπάθειές τους» αλλά και η ελληνική κυβέρνηση «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνει την υλοποίησή τους.». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι δανειστές θα πρέπει αρκεστούν σε «όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Μαΐου 2016 και να μην απαιτούν πρόσθετα μέτρα»

Προτείνει μάλιστα έναν «μηχανισμό έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίζει τους συμφωνηθέντες στόχους μετά το 2018 και επιμένει πως «αίτημα για την εκ των προτέρων νομοθέτησης μέτρων αξίας ίσης με το 2% του ΑΕΠ του προϋπολογισμού του 2019 ή για την επί της ουσίας ακύρωση της αποτελεσματικής άσκησης του δικαιώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της μη αποδοχής της αρχής της μετενέργειας των συμβάσεων, ακόμη και με μια διαδικασία υγιούς επικύρωσης, θα στερούνταν λογικής.»

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόδηλες διαφορές μεταξύ των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους δημιουργούν επιπλέον προσκόμματα για τη συνέχιση της διαδικασίας και διακινδυνεύουν την πρόκληση κρίσιμων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Το άρθρο IV της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα όχι μόνο υπογραμμίζει αυτές τις διαφορές, αλλά και καταδεικνύει την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων ακόμη και εντός του ΔΝΤ. Διαβάζοντας το έγγραφο, προκαλεί έκπληξη πώς ένας αποδεκτός θεσμός όπως το ΔΝΤ εμφανίζεται ηθελημένα να μην λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά δεδομένα για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις αναπτυξιακές προβολές που έχουν υποβαθμιστεί κατά τρόπο ακατανόητο – παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα υπήρξαν καλύτερα του αναμενομένου.

Ο κ. Γκουαλτιέρι  επαναλαμβάνει πως «είναι ουσιώδες τώρα να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκτιμήσει δεόντως την πρόοδο της Ελλάδας και να αξιολογήσει την πρόσβασή της στα προγράμματα της ΕΚΤ.» και σημειώνει πως οι διαφορές μεταξύ των θεσμών της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους δημιουργούν επιπλέον προσκόμματα για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Επισημαίνει ξανά πως «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις, ειδικά με δεδομένες τις επικείμενες εκλογές σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι οποίες μπορούν ενδεχομένως να καταστήσουν την επίτευξη συμφωνιών πολύ πιο δύσκολη« και χαρακτηρίζει το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου «κρίσιμο».

Κλείνοντας επισημαίνει:  «Σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις και οι λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις αμφισβητούν την ουσία των δημοκρατικών και κοινωνικών μας αρχών και αξιών, όλοι μας οφείλουμε να περιφρουρήσουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να ενισχύσουμε την υγιή οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και την οικονομική και περιφερειακή της σύγκλιση και συνοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή