ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: «Το DNA των Ελλήνων μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση»

kouroumplis--2-thumb-large

Τη φιλοδοξία να καταστεί ο Πειραιάς ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό στην χθεσινή εκδήλωση για την ελληνική ναυτιλία που οργάνωσε η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο πλωτό μουσείο του Πειραιά, το ιστορικό πλοίο, «Hellas Liberty».

«Συνάντηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», χαρακτήρισε την εκδήλωση, ο κ. Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του, ενώ τόνισε πολλές φορές την αμοιβαία εκτίμηση και φιλία που τον συνδέει με τον πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Rahman Mustafayev. Αναφερόμενος στο ιστορικό πλοίο του Β' παγκοσμίου πολέμου «Hellas Liberty», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «ένα πλοίο που έρχεται από τον πόλεμο αλλά που μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία εμπιστοσύνη, σηματοδοτεί την ειρήνη και τη φιλία των ανθρώπων και των λαών.»

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια που όμως -όπως χαρακτηριστικά είπε-, εξαιτίας του ισχυρού DNA που διαθέτει ο ελληνικός λαός, θα βρει και πάλι τη δύναμη να βγει από την κρίση. «Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν δείξει τον δρόμο αυτής της προσπάθειας γιατί παρόλο που η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, είναι αναμφισβήτητα μια παγκόσμια δύναμη στο ναυτιλιακό στερέωμα», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ τόνισε πως με αυτό το πείσμα, την ευρηματικότητα και την προσπάθεια των Ελλήνων εφοπλιστών και εκείνος ως αρμόδιος υπουργός στη ναυτιλία, έχει τη φιλοδοξία να γίνει ο Πειραιάς ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Ο κ. Κουρουμπλής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε επίσης στην εκπαίδευση στον χώρο της ναυτιλίας και είπε συγκεκριμένα πως «η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, έχει αφεθεί στην τύχη της», διευκρινίζοντας πως ήδη τα δύο τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμισή της. «Θέλουμε πραγματικά η εκπαίδευση να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της ναυτοσύνης και την παρουσία της ναυτοσύνης στον εμπορικό μας στόλο αλλά και στην ακτοπλοΐα», τόνισε ο υπουργός.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην παρότρυνση που θα πρέπει να γίνεται μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό και τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ώστε τα νέα παιδιά να κατευθύνονται και προς τη ναυτιλία, ενώ μίλησε και για τη στήριξη της πρωτοπόρου ναυτιλίας. «Σήμερα η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη, αφού είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο από πλευράς ιδιοκτησίας εμπορικών πλοίων. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία αλλά και την πρόκληση να εργαστούμε για να μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλούς νέους ανθρώπους να δουλέψουν στα πρωτοπόρα πλοία της Ελλάδας και να διεκδικήσουμε ένα σημαντικό μερίδιο από τις ανάγκες που υπολογίζεται ότι θα προκύψουν τα επόμενα πέντε χρόνια, για 150.000 στελέχη πρώτης γραμμής στην παγκόσμια ναυτιλία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

(με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ)