Η τουρκική επιθετικότητα, στη σύνοδο Ε.Ε.

Η τουρκική επιθετικότητα, στη σύνοδο Ε.Ε.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ενημέρωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ατύπως συνεδρίασε χθες για την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή», περιγράφοντας ως «ακλόνητη και σταθερή» τη θέση της Αθήνας έναντι του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Το μήνυμα προς Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός Διεθνούς Δικαίου και η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις τελευταίες (επιθετικές προς τον κ. Π. Καμμένο) δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εκτίμησε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας θα συνεχισθεί μέχρι το δημοψήφισμα. «Εμείς συνεχίζουμε να κρατάμε την ψυχραιμία μας και χαμηλούς τόνους», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι οι απαραίτητες απαντήσεις προς την Τουρκία δίνονται στο αντίστοιχο επίπεδο.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο κ. Τσαβούσογλου είχε, λίγες ώρες νωρίτερα, χαρακτηρίσει τον κ. Καμμένο «κακομαθημένο παιδί» και πρόεδρο ενός ρατσιστικού κόμματος, την παρουσία του οποίου στο ελληνικό πολιτικό σύστημα περιέγραψε ως ένα γενικευμένο φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι οι «απερίσκεπτες δηλώσεις» του κ. Καμμένου έπαψαν μόνο έπειτα από παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού και προσέθεσε πως εξακολουθεί να υφίσταται μηχανισμός διερευνητικών συνομιλιών που δεν έχει πάψει να λειτουργεί. Η αγγλική έκδοση της «Χουριέτ» μετέδωσε, επιπλέον, πως ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε στην Αγκυρα με τους διευθυντές των τουρκικών εφημερίδων, γνωστοποιώντας τους ότι μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου η κυβέρνηση θα ζητήσει από τα υπόλοιπα κόμματα εθνικά αποφασισμένη στάση έναντι της Ελλάδας στο Αιγαίο. Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου γίνονται, προφανώς, αντιληπτές υπό το πρίσμα του επερχόμενου συνταγματικού δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Ωστόσο, δεδομένου ότι και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, εκπροσωπεί ακραία εθνικιστικές απόψεις ως προς το Αιγαίο, γίνεται σαφές ότι η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα δεν μπορεί να καθοριστεί με ασφάλεια.

Το Κυπριακό

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση 45 λεπτών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία και, φυσικά, τα αμιγώς ευρωπαϊκά ζητήματα που βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οπως έκανε γνωστό ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την επόμενη σύνοδο των κρατών-μελών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου στην Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή