ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Είναι λογική η τοποθέτηση ενός «πολέμιου του ευρώ» στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο;

Μπακογιάννη: Είναι λογική η τοποθέτηση ενός «πολέμιου του ευρώ» στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο;

Το θέμα της επιλογής για τη θέση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, Γιαν Κρέγκελ, διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ, «ενός από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρώ παγκοσμίως», θέτει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, η κ. Μπακογιάννη και ο συνυπογράφων έτερος βουλευτής της ΝΔ, Θ. Μπούρας, αναφέρουν ότι: Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 26333/03.03.2017 απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Παπαδημητρίου, καθορίζεται η λειτουργία και η συγκρότηση της 11μελούς Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου. Για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, επελέγη ο Γιαν Κρέγκελ, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Levy των ΗΠΑ. Οι βουλευτές, σημειώνουν επίσης, ότι ο κ. Κρέγκελ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους του ευρώ παγκοσμίως και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «το κοινό νόμισμα εγκλωβίζει τη χώρα» κι επίσης έχει υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη όσο ακολουθεί το ευρώ».

Κατόπιν τούτων, ερωτούν του αρμόδιο υπουργό, Δ. Παπαδημητρίου: Πρώτον: Με ποια κριτήρια επελέγησαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου, και

Δεύτερον: αν θεωρεί λογική την επιλογή του κ. Κρέγκελ, ενός πολέμιου του ευρώ, για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής που θα κληθεί να διατυπώσει προτάσεις για την αναπτυξιακή πολιτική μιας χώρας που ανήκει στην Ευρωζώνη.