Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου: Απρίλιο η συμφωνία, επιμένουν για αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις οι πιστωτές

Τσακαλώτος – Αχτσιόγλου: Απρίλιο η συμφωνία, επιμένουν για αφορολόγητο και ομαδικές απολύσεις οι πιστωτές

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του αφορολόγητου και οι αλλαγές στα εργασιακά είναι αμετακίνητες θέσεις των θεσμών, υποστήριξαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ενημερώνοντας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού ελέγχου Εμπορίου και Οικονομικών.

Oπως διασαφηνίστηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα αποτελέσει το νέο όριο για την παρουσίαση ενός πακέτου συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς – προφανώς – το ορόσημο της 20ης Μαρτίου χάνεται. 

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους βουλευτές ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί, χωρίς όμως να αναφέρει το ποσό στο οποίο θα διαμορφωθεί, προσθέτοντας ότι «οι πιέσεις που θα υπάρχουν λόγω της αναδιανομής της δημοσιονομικής πολιτικής θα ισοσταθμίσουν με αντίμετρα και θα ευνοηθεί η ανάπτυξη». «Οι δίκες μας προτάσεις για τα αντίμετρα είναι κυρίως στην ανακούφιση πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων, αλλά και στην ανάπτυξη» εξήγησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ, ως πάγιες απαιτήσεις των θεσμών παρουσίασε με τη σειρά της  η Εφη Αχτσιόγλου  ενώ και οι δύο υπουργοί ξεκαθάρισαν πως «θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα, ότι θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα ότι με βάση τους υπολογισμούς θα βγαίνουν τα πρωτογενή πλεονάσματα οπότε δεν είναι υπό αίρεση τίποτα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών (μίλησαν οι 20 εκ των 45 παρόντων) ήταν κλίμα εκνευρισμού, καθώς από όσα είπαν τα δύο κυβερνητικά στελέχη προέκυψε σαφώς ότι οι σκληρές απαιτήσεις των θεσμών δεν συνοδεύονται, απαραιτήτως, με τα αντίμετρα που η κυβέρνηση θα ήθελε. Από την άλλη, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «υπάρχει μια διάθεση από μεγάλα τμήματα και της κοινωνίας και των υποστηρικτών της κυβέρνησης να προχωρήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή