«Καμπανάκι» Σημίτη για τον φόβο του Grexit

«Καμπανάκι» Σημίτη για τον φόβο του Grexit

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαρκή παρουσία του Grexit ως φόβου στην ελληνική κοινωνία επισήμανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε ομιλία του σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία. «Ο φόβος ενός Grexit πλανάται στην κοινωνία. Μέσα σ’ ενάμιση μήνα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. Οι επενδύσεις έχουν περιοριστεί δραστικά, ενώ το επιτόκιο –που θα πλήρωνε η Ελλάδα αν δανειζόταν απ’ τις αγορές– συνεχώς αυξάνεται. Oλα αυτά δείχνουν ανησυχία και αβεβαιότητα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο διεθνές περιβάλλον, που φορτίζεται αρνητικά λόγω και της έναρξης του εκλογικού κύκλου σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, είναι εσφαλμένη η αντίληψη ότι λόγω της αστάθειας της Ευρωζώνης μια σκληρή ελληνική στάση θα οδηγήσει τους εταίρους σε υποχωρήσεις. «Υποχώρηση στην έκταση που επιθυμεί η Αθήνα δεν πρόκειται να υπάρξει, διότι τα κόμματα δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα», υπογράμμισε σχετικά.

Ο κ. Σημίτης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα με επίκεντρο τις επενδύσεις και εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% που συμφώνησε η κυβέρνηση για το 2018 και μετά δεν θα επιτρέψει την επενδυτική στροφή. Και τόνισε την ανάγκη, με αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, όπως οι παρατάσεις ωρίμανσης και οι περίοδοι χάριτος, να παραμένουν διαχειρίσιμα τα κόστη των τόκων, ακόμα και αν τα επιτόκια διεθνώς αυξάνονται. «Στα χρόνια που έρχονται, πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας κι εκσυγχρονισμού της χώρας. Και προϋπόθεση επιτυχίας είναι η συνεχής προσαρμογή στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντός μας», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή