ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίτσας: Δεν έχει η Ελλάδα όλη την ευθύνη για τα δέματα – βόμβες

vitsas1

Δεν ανήκει στην Ελλάδα όλη η ευθύνη για τα δύο δέματα – βόμβα που ταχυδρομήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε πως «και από άλλες χώρες πέρασαν τα δέματα», σημειώνοντας ότι θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε πως η Ελλάδα φέρει την ευθύνη για οτιδήποτε συμβαίνει, ακόμα και για το «αν η Βόρεια Κορέα κάνει πυρηνική δοκιμή».

Αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, και ειδικά κατά της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι είναι σημάδι των καιρών η τάση να ανάγονται αυτά τα πακέτα σε ζήτημα εσωτερικής αντιπαράθεσης.

Τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει τεχνολογικά άρτια μηχανήματα ελέγχου, αλλά παραδέχτηκε πως πρέπει να εξετασθεί εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον ανθρώπινο ή τον τεχνολογικό παράγοντα.

Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι οι προσφυγικές ροές δεν είναι όπλο στα χέρια της Τουρκίας, και όποιος προσπαθεί να χειριστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πρόσφυγες κάνει λάθος.

Στον απόηχο της προειδοποίησης του τούρκου υπουργού Εσωτερικών ότι η Άγκυρα μπορεί να στέλνει στην Ευρώπη 15.000 πρόσφυγες κάθε μήνα, υπογράμμισε ότι οι εταίροι πρέπει να «νιώσουν» ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα ολόκληρης της Ευρώπης, κάτι που «δεν κάνουν πάντα ή παντού, ή με την πληρότητα που πρέπει».

Υπενθύμισε ακόμα την ανάγκη η Ευρώπη να τηρήσει μια ενιαία στάση απέναντι στην προσφυγική κρίση.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βίτσας υποστήριξε ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά που φέρει την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις, «δείχνοντας» με τις δηλώσεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρά το ότι όπως είπε, το Eurogroup της 20ης Μάρτη «δεν έχει έρθει ακόμα», ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι και η ευρωομάδα της 7ης Απρίλη θα παίξει τον ρόλο της, παραπέμποντας ουσιαστικά σε συμφωνία το νωρίτερο τον επόμενο μήνα.

Επανέλαβε ακόμα, την γραμμή της κυβέρνησης ότι σε καμία περίπτωση δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

«Ούτε θα ξημερώσει ούτε θα βραδιάσει μέρα που ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει μία ευθύνη και θα φέρει το έργο σε πέρας «έως το τέλος».