ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Τζιτζικώστα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον πολιτισμό

omilia-tzitzikosta-sto-eyropaiko-koinovoylio-gia-ton-politismo-2181585

Τη συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαδικασία της προετοιμασίας και έγκρισης της πολιτικής για την πολιτιστική διπλωματία, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε σχετική εισήγηση, που στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή των Περιφερειών, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του πολιτισμού και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμμετάσχει ενεργά στην προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2018.

Στους άξονες της πολιτιστικής διπλωματίας που παρουσίασε, περιλαμβάνονται ο κομβικός ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, η ανάγκη σύνδεσης του πολιτισμού με την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διάσταση του πολιτισμού σε τομείς, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε ζητήματα όπως ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ