ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης για ΔΕΗ: Φοβάμαι ότι θα πουλήσουμε όσο-όσο

skourletisss--2

Για «στημένο διαγωνισμό» και για πώληση της ΔΕΗ «όσο-όσο» έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, ένας διαγωνισμός είναι στημένος όταν «σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018. «Είναι σαν να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση της ΔΕΗ ως μια «πάρα πολύ σημαντική απόφαση» τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας.

«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, στην αγορά δεν μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση μονοπωλιακή όπως τις δεκαετίες του '70 και του '80».

Το θέμα είναι, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης εάν μιλάμε για μια βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ όπως επιχειρείται τώρα να γίνει ή αν θα αφήσουμε τη διαδικασία να κινηθεί ομαλά ως την επόμενη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «είναι ένα και εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο». Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν με το «χαράτσι» και έτσι φτάσαμε με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στα 2,3 δισ. Ως τώρα υπήρχε μια ιδεοληπτική λογική που οδήγησε στην απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο να πωληθεί η εταιρεία όσο, όσο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης περιλαμβάνει την ενεργητική μείωση των ληξιπρόθεσμων. Δεν είναι το πρόβλημα οι μικροοφειλέτες αλλά μεγάλες επιχειρήσεις με μεγάλα χρέη όπως τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το δεύτερο μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει την ανάπτυξη του δικτύου για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και τη διασύνδεση με την Κρήτη που θα μας απαλλάξει από αρκετά εκατομμύρια ευρώ».

«Συμφωνήσαμε στην πρώτη αξιολόγηση να καταργηθεί ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ και είπαμε ότι θα βρούμε έναν μεταβατικό τρόπο να πουλάμε μέρος της παραγωγής σε τιμή κόστους έτσι ώστε να να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος. Η ΔΕΗ θα εισπράξει συνολικά από αυτό 900 εκατομμύρια. Αυτό που γίνεται τώρα ουσιαστικά οδηγεί στην αντίθετη κατεύθυνση. Όλα αυτά είχαν συμφωνηθεί, μια τριετία δηλαδή, μέσα στην οποία θα έπρεπε εμείς να καταστρώσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα περιελάμβανε σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιωτικές εταιρίες. Τώρα δεν μας αφήνουν, λένε ότι η ΔΕΗ απαγορεύεται να συμπράξει. Ο υπουργός μίλησε για στημένο παιχνίδι που οδηγεί στην απαξίωση της ΔΕΗ. Με τον τρόπο που επιχειρείται τώρα να πωληθεί η ΔΕΗ ουσιαστικά οδηγείται να πουλήσει όσο, όσο».

Ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε επίσης κατά των δανειστών τονίζοντας ότι «υπάρχουν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων που είναι βαποράκια συμφερόντων». Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία». 

Οσο για το εάν θα ψηφίσει τα μέτρα, ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι «σέβεται τον εσωκομματικό διάλογο» και έκανε λόγο για συλλογική απόφαση.

«Έχω γαλουχηθεί στη λογική των συλλογικών αποφάσεων». «Δεν είμαι στην αριστερά για να κάνω καριέρα. Σέβομαι τον εσωκομματικό διάλογο. Η απόφαση είναι συλλογική. Αυτό που προηγείται είναι η συλλογική απόφαση, εγώ προσπαθώ να λειάνω αυτή την απόφαση», τόνισε.

Τέλος, πρόσθεσε πως «Αν οδηγηθούμε σε 4ο μνημόνιο θα είναι μια δική μας αποτυχία».

«Να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για να βγούμε έξω από το μνημόνιο. Υπάρχει χρόνος, αρκεί τα μέτρα να λειτουργήσουν με τον κανόνα της λογικής, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι το ΔΝΤ «έχει βγει μπροστά».