Εξεταστική για την Υγεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προαναγγελθείσα προσφάτως από τον πρωθυπουργό κίνηση κατάθεσης πρότασης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, εκδηλώθηκε χθες στη Βουλή από τους προέδρους και τα μέλη των Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Τόσο η συγκυρία εκδήλωσης της νέας αυτής κίνησης, λίγες ημέρες έπειτα από εκείνη για την προανακριτική σχετικά με εξοπλιστικά προγράμματα και ενώ ταυτόχρονα αναμένονται προς ψήφιση τα νέα δύσκολα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα για την αξιολόγηση όσο και το περιεχόμενό της, αφού αφορά μακρά περίοδο ελέγχου αλλά όχι και την τελευταία διετία, προκαλούν ήδη εντός και εκτός κοινοβουλίου επικριτικά της κυβερνητικής τακτικής σχόλια από την αντιπολίτευση. Σημειώνεται πως η δικομματική πλειοψηφία στη γραπτή πρότασή της, η οποία θα δρομολογηθεί προς ψήφιση πιθανώς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ή αμέσως μετά το Πάσχα, ζητεί τη σύσταση «εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014», δηλαδή έως τη χρονιά που σχηματίστηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το γεγονός αυτό καυτηρίασε με δηλώσεις του (ΣΚΑΪ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρ. Λοβέρδος, συμπληρώνοντας ότι η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει δεκτή μόνο εάν συμπεριλάβει και την τελευταία διετία. Σε ανάλογα σχόλια προέβαιναν ανεπισήμως τις πρώτες ώρες μετά την κατάθεση της πρότασης και στελέχη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αν δεν γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο από την πλειοψηφία, πιθανότατα όταν έρθει η στιγμή της ψηφοφορίας στην ολομέλεια θα επιλέξουν το «παρών» ή την αποχή. «Ολα στο φως, για οποιοδήποτε θέμα, αλλά συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου της σημερινής συγκυβέρνησης», λέγεται χαρακτηριστικά.

Στον επικοινωνιακό χαρακτήρα και αυτής της πρωτοβουλίας, επικεντρώνουν άλλοι τα πρώτα σχόλιά τους: «Καμία αντίρρηση για εξεταστική στην Υγεία. Αν πάντως καθυστερήσει κι άλλο η αξιολόγηση, θα κάνουμε εξεταστικές μέχρι και για εποχή Μεταξά», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Στην πρότασή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πρώτες τις υπογραφές των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, μεταξύ άλλων, αναφέρουν: «Κατά την τελευταία εικοσαετία και ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, στον χώρο της Υγείας διαμορφώθηκαν ευνοϊκές συνθήκες για να αποκτήσουν τα φαινόμενα της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς δομικά χαρακτηριστικά».

Κακοδιαχείριση

Στη συνέχεια και αφού επικαλούνται «πληθώρα καταγγελιών, δημοσιευμάτων αλλά και πορισμάτων ελέγχου από αρμόδια κρατικά όργανα», κάνουν λόγο για «κακοδιαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και των εποπτευόμενων από το υπουργείο Υγείας φορέων, ανορθολογική ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών και συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στον τομέα των προμηθειών και του φαρμάκου». Υπό το πρίσμα αυτό, αναφέρονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το «Ερρίκος Ντυνάν» και το ευρύτερο θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης και των προμηθειών των νοσοκομείων και συμπληρώνουν: «Προτείνουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή