Προβληματισμός και ανησυχία στο Μαξίμου

Προβληματισμός και ανησυχία στο Μαξίμου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα απαιτηθεί αγώνας δρόμου πλέον για να φτάσουμε σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της Μάλτας». Με αυτό το σχόλιο, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε χθες ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί το χρονοδιάγραμμα της 7ης Απριλίου εφικτό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τα μηνύματα από την πλευρά των θεσμών ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Η διαπραγμάτευση δείχνει να έχει εισέλθει σε έναν κύκλο ταχύτατα εναλλασσόμενων προοπτικών ως προς το αποτέλεσμα και διαθέσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη, με την τελική εικόνα να αποπνέει όλο και μεγαλύτερη σύγχυση και αντιφατικότητα. Η Αθήνα, προφανώς και υπό την πίεση που υφίσταται η οικονομία, επιλέγει μεγαλοφώνως την αισιόδοξη προσέγγιση.

Χθες, από νωρίς το μεσημέρι, η επίσημη εκτίμηση κυβερνητικών πηγών ήταν ότι μέσα στην ημέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους, κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την τροπή των εξελίξεων και τις επιφυλάξεις τους για μια ομαλή πρόοδο εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και για άλλη μία φορά καθίστανται πιεστικά.

Παράλληλα με τις αισιόδοξες δημόσιες αναφορές, η διοχέτευση της πληροφορίας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να νομοθετήσει προαπαιτούμενα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, επίσης, σε ένα βαθμό, εξυπηρέτησε την επιδίωξη να φανεί ότι υπάρχει κινητικότητα και θετικές προοπτικές όσον αφορά το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εγκαίρως.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά. Είναι ο τομέας στον οποίο η κυβέρνηση επενδύει να λάβει ικανοποιητικά των υποχωρήσεών της αντισταθμιστικά ή τουλάχιστον να μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά ως τέτοιο το αποτέλεσμα. Η επιδίωξη αυτή είναι μία από τις αιτίες του πισωγυρίσματος στις διαπραγματεύσεις. Η επίσκεψη του κ. Ράιντερ στην Αθήνα εντάσσεται στον κύκλο διεθνών παρεμβάσεων που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι οι θέσεις της δεν είναι δική της επιμονή αλλά έχουν την υποστήριξη διεθνών οργανισμών. Εξ ου και η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η επίσκεψη του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και ότι «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει να δικαιωθούν».

Ο κ. Ράιντερ, εξερχόμενος του Μαξίμου, δήλωσε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σταθερά υπερασπίζεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων και, στο πλαίσιο αυτό, «θα στηρίξουμε σθεναρά αυτή την υπόθεση» όσον αφορά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή