Συναντίληψη για την ανάγκη «να φύγει ο Τσίπρας»

Συναντίληψη για την ανάγκη «να φύγει ο Τσίπρας»

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφώνησαν ότι ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να φύγει «το ταχύτερο δυνατόν» γιατί κάνει μεγάλο κακό στη χώρα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι ο κοινός τόπος επιδιώκεται από τις ίδιες αφετηρίες, ούτε με την ίδια ένταση. Η σύγκλιση, όμως, που καταγράφτηκε στο χθεσινό τετ α τετ του Κυρ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά είναι μια αρχή και για την Πειραιώς είναι ενδεικτική της απομόνωσης του πρωθυπουργού.

Κύκλοι της Ν.Δ. δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση που κατέγραψε ένα ελάχιστο πεδίο συγκλίσεων των δύο κομμάτων στα προβλήματα και τις συνέπειες από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές και αποχώρηση της κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Η Πειραιώς, που είχε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συνάντησης, προσέβλεπε ιδιαιτέρως σε αυτήν για ευνόητους λόγους. Ο προφανής είναι να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στον κ. Τσίπρα και στις επιζήμιες για τη χώρα τακτικές των καθυστερήσεων, που τον φέρνουν εκ των πραγμάτων απέναντι στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Ο κύριος, όμως, είναι ότι η Πειραιώς διαβάζει τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι τα μικρότερα κόμματα κινδυνεύουν με σύνθλιψη ελέω της πόλωσης του δικομματισμού και η Ν.Δ. κινδυνεύει να ξεμείνει από επιλογές κυβερνητικών εταίρων. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κρύψει ότι προσβλέπει σε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι αν πετύχει αυτοδυναμία.

Για την κ. Γεννηματά η συνάντηση δεν ήταν εξίσου εύκολη, καθώς έχει κηρύξει διμέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της «παλινόρθωσης της Δεξιάς». Η κατανόηση της Χαρ. Τρικούπη ήταν ότι το αρχικό σκεπτικό της συνάντησης ήταν η πραγματοποίησή της σε χρόνο που το μέλλον της συμφωνίας με τους δανειστές έμοιαζε ακόμη πιο αβέβαιο. Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γεννηματά δεν βλέπει την πρωτοβουλία Μητσοτάκη ως συγκρότηση μετώπου. Την ίδια ώρα, από τη Χαρ. Τρικούπη διαμηνύεται ότι παρότι συμφωνούν πως η κυβέρνηση κάνει κακό στη χώρα και πρέπει να φύγει, δεν θα μπουν στη διαδικασία να ζητούν συνέχεια εκλογές. Θυμίζουν, δε, ότι η γραμμή υπέρ της εθνικής συνεννόησης παραμένει στην ατζέντα τους. Παράλληλα, η Χαρ. Τρικούπη τονίζει ότι η σύγκλιση που καταγράφτηκε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. στα βασικά ζητήματα προκύπτει από διαφορετικές αφετηρίες και συμπεριφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης έθεσε επιτακτικά την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση και βολιδοσκόπησε την κ. Γεννηματά για το τι θα μπορούσαν να κάνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση να φύγει ακόμη νωρίτερα. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό ο κ. Τσίπρας να δέχεται αμφίπλευρα και όχι en bloc πυρά. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει μια δεξαμενή –το ΠΑΣΟΚ– που θα δεχθεί τις διαρροές ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αντιδεξιά ανακλαστικά και δεν προτίθενται να κατευθυνθούν στη Ν.Δ. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η επισήμανση στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση ότι, παρά τις όποιες συγκλίσεις, «τα δύο κόμματα διατηρούν το καθένα τις δικές τους γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους για την υπέρβαση αυτής της δύσκολης για τη χώρα και την κοινωνία κατάστασης». Σε κάθε περίπτωση, αμφότεροι συμφωνούν ότι το μήνυμα να φύγει η κυβέρνηση θα είναι πιο ισχυρό εφόσον προκύψει και από τις υπόλοιπες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το ίδιο προσδοκά ο πρόεδρος της Ν.Δ. και από το τετ α τετ που θα έχει την Τρίτη με τον Στ. Θεοδωράκη. Για την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον Β. Λεβέντη, ενώ εκκρεμεί ο προγραμματισμός του ραντεβού με τον Δ. Κουτσούμπα.

Αναζήτηση ευθυνών στην υπόθεση της ΔΕΗ

Με την προειδοποίηση ότι οι ευθύνες για το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ θα αναζητηθούν σηκώνει σταδιακά τους τόνους για την υπόθεση η Ν.Δ. Λίγο πριν αρχίσει το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με την κ. Γεννηματά η Πειραιώς με ανακοίνωσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία δύο χρόνια οδήγησε την Επιχείρηση σε κατάρρευση προς όφελος των ανταγωνιστών της. Η Ν.Δ. επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα στον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% της αγοράς «χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα», κάτι που την καθιστά υπόλογη όχι μόνο απέναντι σε εργαζομένους και προμηθευτές, αλλά και στην κοινωνία που θα κληθεί να πληρώσει το «φέσι». Απηύθυνε δε σκληρή προειδοποίηση για ευθύνες σε «επιχειρησιακό και πολιτικό επίπεδο», οι οποίες θα αναζητηθούν. Το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται τόσο προς το Μαξίμου, ότι η Ν.Δ. δεν θα ξεχάσει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όταν έρθει στα πράγματα, όσο και προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. θα απευθύνει αίτημα για την ακρόαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής μέσα στις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή