Αχτσιόγλου – Πετρόπουλος «ξηλώνουν» το νόμο Κατρούγκαλου

Αχτσιόγλου – Πετρόπουλος «ξηλώνουν» το νόμο Κατρούγκαλου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πλήρη αναθεώρηση του, πολλαπλά προβληματικού νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, ανακοινώνουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής της Τάσος Πετρόπουλος καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και η ηγετική ομάδα του ΕΦΚΑ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέα αδιέξοδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμη και σήμερα, Σάββατο 1η Απριλίου, κάτι ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται η κυβέρνηση. Οι αλλαγές δεν στοχεύουν μόνον στο να θεραπεύσουν τον νομοτεχνικά ατελή και πρακτικά ανεφάρμοστο νόμο Κατρούγκαλου αλλά και να δημιουργήσουν ένα «αντιστάθμισμα» στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη η Αθήνα με τους θεσμούς, με μόνον ανοικτό θέμα συζήτησης το χρόνο εφαρμογής του μέτρου.

Η παρέμβαση θα αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και, κυρίως, στα «μπλοκάκια», είτε πρόκειται για κύρια απασχόληση είτε για παράλληλη (απασχολούνται δηλαδή ως μισθωτοί, έχοντας και επιπλέον συνεργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών). Στόχος θα είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει δημιουργηθεί με τις διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου και, παράλληλα, να δοθεί ανάσα στους ασφαλισμένους και να περιοριστεί η αιμορραγία εσόδων για τα κρατικά ταμεία, καθώς οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να «κλείνουν» κατά δεκάδες καθημερινά τα μπλοκ τους προκειμένου να αποφύγουν την υπέρμετρη επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το νέο σύστημα που μελετάται δεν αποκλείεται να προσομοιάζει με αυτό του ΦΠΑ. Δηλαδή, η καταβολή των εισφορών να γίνεται με απολογιστικό τρόπο, ανά τρίμηνο, και με βάση τα εισοδήματα που θα έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος στις ΔΟΥ. Διαφορετική αντιμετώπιση προβλέπεται για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση και εξτρά εισόδημα από μπλοκ, καθώς δεν θα επιβαρύνονται με το σύνολο των εισφορών (πχ η διπλή και χωρίς αντίκρισμα χρέωση για τον κλάδο υγείας) αλλά με ένα σταθερό ποσοστό 10-15% επί των αποδοχών τους. Το ποσό θα παρακρατείται αυτόματα από τον εργοδότη και θα αποδίδεται, μέσω των ΔΟΥ, στον ΕΦΚΑ για λογαριασμό του ασφαλισμένου.

Με την αναμόρφωση του συστήματος, η κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως ερείσματα στην κοινή γνώμη αλλά και θετικά «αντίμετρα» στην ασφαλιστική και φορολογική λαίλαπα που έπεται και θα μπορεί, εκτιμούν στο Υπ. Εργασίας, να επιχειρηματολογήσει ότι όντως κινείται στη λογική της ενίσχυσης όσων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Παράλληλα, η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου θα μπορέσει να αποκαταστήσει ένα τμήμα από την αξιοπιστία της. Και ενώ η Υπουργός κ. Αχτσιόγλου έχει αποφύγει τις βαρύγδουπες εκφράσεις, ο κ. Πετρόπουλος έχει, στο διάστημα αυτό, προβεί σε ουκ ολίγες εξαγγελίες, που αποδείχθηκαν λόγια του αέρα, όπως η ασφαλιστική αντιμετώπιση όσων έχουν μισθωτή απασχόληση και μπλοκ αλλά η απαλλαγή από εισφορές όσων αμείβονται περιστασιακά με απόδειξη δαπάνης.

Ενδεικτικό της πρακτικής αδυναμίας λειτουργίας του νέου συστήματος είναι ότι σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων δεν έχει λάβει, ακόμη, τα ειδοποιητήρια για το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ενώ οι παρατάσεις για την καταβολή εισφορών και την υποβολή των Αναλυτικών Δηλώσεων από τους εργοδότες είναι διαδοχικές, με την πλέον πρόσφατη να ορίζει την τελική ημερομηνία στις 7 Απριλίου.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Αν δεν ήταν Πρωταπριλιά, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πικρή ιστορία μίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που δημιούργησε πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή